Külföld

Stoltenberg: A NATO nem játszik aktív szerepet a palesztin–izraeli konfliktusban

A NATO főtitkára szerint a szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki

A NATO nem játszik aktív szerepet a palesztin–izraeli konfliktusban, de jelen van a tágabb közel-keleti régióban – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

Stoltenberg: A NATO nem játszik aktív szerepet a palesztin–izraeli konfliktusban
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: TT News Agency via AFP/Jonas Ekströmer

Stoltenberg a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját záró sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség kiképzőmissziót indított Irakban, hogy támogassa az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet, szoros partnerséget ápol számos arab állammal Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Öböl-menti régióban.

„Iránnak azt üzenjük, hogy nem szabad kihasználnia a konfliktust, és vissza kell fognia szövetségeseit, a Hamászt és a Hezbollahot” – hívta fel a figyelmet.

Stolenberg visszautasította egyes arab vezetők állításait, miszerint a nyugati országok nem ugyanazon mércével mérik Izrael gázai válaszlépéseit, mint ahogy Oroszország ukrajnai háborúját. Szerinte a gázai helyzet nagyon sokban különbözik az ukrajnaitól, mivel „Ukrajna soha nem jelentett fenyegetést Oroszországra nézve, és soha nem intézett támadást ellene”.

„Ukrajna orosz megszállása egy nem kiprovokált invázió volt, egy másik ország területeinek teljes körű megszállása, tehát természetesen Ukrajnának joga van az önvédelemre és területi integritásának megőrzésére” – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink