Külföld

Puccskísérletnek nevezte a hét végi fegyveres támadásokat Sierra Leone tájékoztatási minisztere

A kormány megdöntésére irányuló puccskísérletnek nevezte a Sierra Leone fővárosában végrehajtott hét végi fegyveres támadásokat kedden Chernor Bah tájékoztatási miniszter.

Puccskísérletnek nevezte a hét végi fegyveres támadásokat Sierra Leone tájékoztatási minisztere
Rendőrök állnak őrt a főváros egyik televíziócsatornájának székházánál
Fotó: SAIDU BAH / AFP

A támadásokat követően tizenhárom katonatisztet és egy civilt letartóztattak – közölte a miniszter egy sajtótájékoztatón.

„Ez egy sikertelen puccskísérlet volt, amellyel a demokratikusan választott kormányt próbálták aláásni és megdönteni" – mondta Bah. A fegyveres támadás vezetőinek többsége rendőri őrizetbe került, többen szökésben vannak – tette hozzá, s ígéretet tett az elkövetők elleni törvényes fellépésre.

Vasárnapra virradóan katonai laktanyákat, egy börtönt és egyéb helyszíneket támadtak meg fegyveresek Sierra Leone fővárosában, Freetownban. A támadás során 2200 foglyot kiszabadítottak, és 20 embert megöltek – közölték a hatóságok. Hétfőre sikerült helyreállítani a rendet a fővárosban.

Sierra Leone még mindig nem heverte ki az 1991 és 2022 közötti, 50 ezer halálos áldozatot követelő polgárháború következményeit. A nyugat-afrikai országban Julius Maada Bio elnök júniusi újraválasztása óta feszült a helyzet. A választás eredményét a fő ellenzéki jelölt elutasította, a nemzetközi partnerek, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig megkérdőjelezték.

Kapcsolódó írásaink