Külföld

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban, olvasható az Ng.24.hu-n megjelent írásban.

Középkori kincset találtak Lengyelországban
Mintegy 100–150 darab érméből álló leletegyüttesre bukkantak a nyugat-lengyelországi Szprotawa városában
Fotó: Facebook/Lubuski Wojewódzki Konserwator Zabytków/R. Kuźbik & G. Węgrzyn

Mintegy 100–150 darab érméből álló leletegyüttesre bukkantak a nyugat-lengyelországi Szprotawa városában – számol be a Heritage Daily. A textilzsákban elhelyezett pénzek egy egykori parcellás telken kerültek elő.

A vizsgálatok során megállapították, hogy az érmék főként 1250 és 1300 között vert, sziléziai lemezpénzek. A tárgyak egyik oldalát puha alapra helyezett vékony lemez alkotja, az ilyen pénzeket 1250 után vezették be Sziléziában, és a 14. század elején fokozatosan kiszorították a vastagabb érmek. A tárgyak sziléziai pénzverdék műhelyeiből származnak.

Használatuk azért tartott viszonylag rövid ideig, mert az érméket általában rendszeresen, évente körülbelül egyszer-kétszer visszahívták, hogy új pénzekre cseréljék őket. Négy régi érméért a korszakban három új érmét adtak, a visszatartott, negyedik érme gyakran a pénzverőmester egyetlen adóbevétele volt. A rendszerben az embereknél sok érme gyűlt, mert azok elvesztették értéküket.

Objektum doboz

Radosław Kuźbik régész szerint felmerül a kérdés, hogy ki, mikor és miért rejtette el a kincset, a szakemberek a közeljövőben erre a kérdésre akarnak majd választ adni. A kutató hozzátette, feltételezhető, hogy a pénzek egy meglehetősen tehetős személyhez tartoztak.

Az érméket a régió egyik legjelentősebb felfedezéseként jellemezték, mivel nagyon kevés ilyen típusú pénz maradt fenn a korszakból a folyamatos beolvasztások miatt. Az ásatások során egy 15–16. századi híd nyomait és a 14. században épült városfalak maradványait is megtalálták.

Kapcsolódó írásaink