Külföld

Hszi Csin-ping a jogállamiság megerősítését sürgette Kína külkapcsolataiban

Hszi Csin-ping kínai elnök a hatalmon lévő kommunista párt politikai bizottságának minapi ülésén sürgette, hogy Peking a külkapcsolatok területén erősítse meg a „jogállamiságot”, nevezetesen állampolgárainak és érdekeinek védelmét külföldön, a külföldiek védelmét Kínában, és a törvények betartatása területén mélyítse el nemzetközi együttműködését. Erről az állami média számolt be kedden.

Hszi Csin-ping a jogállamiság megerősítését sürgette Kína külkapcsolataiban
Hszi Csin-ping kínai elnök
Fotó: AFP/Xinhua/Huang Jingwen

Ezekre azért van szükség, mert Kínát a világra való nyitásával párhuzamosan egyre több külső fenyegetés és kihívás éri – indokolta.

Kínai magáncégeket az elmúlt években külföldön többször bepereltek olyan vádakkal, amelyek a termékhamisítástól és -lopástól a videómegosztó portálok betiltásáig terjednek.

Hszi kijelentette, hogy a globalizációval párhuzamosan a kínai cégeknek, de a magánembereknek is meg kell tanulniuk a jogkövetést.

„Kínának aktívan részt kell vennie a nemzetközi jogi szolgáltatások fejlesztésében, és magának is ki kell fejlesztenie világszínvonalú választottbírósági intézményeket, létre kell hoznia ügyvédi irodákat külföldön” – hangsúlyozta.

Hszi szerint a jogállam a legjobb környezet az üzleti tevékenység számára, ezért nyitott és átlátható, a külfölddel szoros kapcsolatban lévő jogrendszert kell kiépítenie. Meg kell erősítenie a szellemi tulajdonjogok, valamint a Kínában élő külföldiek és a külföldi finanszírozású vállalkozások jogainak védelmét is.

Kapcsolódó írásaink