Külföld

Az Egyesült Államok jelentős segélyszállítmányt küldött a Gázai övezetbe

A csomag orvosi és egészségügyi eszközöket, valamint élelmiszert tartalmaz, és a következő napokban két hasonló szállítmányt juttatnak el a palesztin területen élőkhöz

Az Egyesült Államok 25 tonna humanitárius segélyszállítmánya érkezett repülővel Egyiptomba kedden, amelyet a Gázai övezetben élőknek szánnak – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az Egyesült Államok jelentős segélyszállítmányt küldött a Gázai övezetbe
Az Egyesült Államok jelentős segélyszállítmányt küldött a Gázai övezetbe, korábban az ENSZ 137 teherautónyi segélyszállítmányt rakodott ki Gázában (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Hassona

Jake Sullivan közleménye szerint a segélyt az amerikai légierő szállítógépe juttatta el Egyiptomba, az elmúlt hetekben az Egyesült Államok már csaknem 250 tonna humanitárius támogatást küldött a gázai civilek számára.

A Fehér Ház kedden azt közölte, hogy az Izrael és Hamász között, részben amerikai közvetítéssel, megkötött fogolycsere-egyezségben három amerikai állampolgár elengedése szerepelt. Közülük egyelőre egy négyéves izraeli–amerikai kettős állampolgárságú kislány nyerte vissza szabadságát.

A kedden elengedett 12 ember között nem volt amerikai állampolgár. Washington azzal számol, hogy az október 7-én elhurcolt és palesztin fegyveresek fogságában lévő túszok között még kilenc amerikai van, köztük nyolc állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező ember.

Kedden amerikai kormányzati illetékesek azt is közölték, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója ismét Katarba utazott, ahol katari, izraeli és egyiptomi illetékesekkel találkozik. Sajtójelentések szerint Bill Burns találkozik az izraeli és egyiptomi társszervek vezetőivel. A CIA igazgatója amerikai részről az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, aki közvetítőként részt vett a Hamász túszai egy részének elengedését eredményező megállapodásról szóló tárgyalásokon.

Kapcsolódó írásaink