Külföld

Törökországban 98 feltételezett kurd terroristát vettek őrizetbe

A török rendőrség mintegy 98, a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló embert vett őrizetbe országszerte – jelentette be hétfőn a török belügyi tárca.

Törökországban 98 feltételezett kurd terroristát vettek őrizetbe
A török rendőrség különleges egysége (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Adem Altan

A belügyminisztérium közleménye szerint a 98 gyanúsítottat a PKK-hoz köthető kapcsolataik miatt fogták el, legtöbbjüket terroristapropaganda közösségi médiában való terjesztésével gyanúsítják. A gyanúsítottakat 18 török tartományban folytatott razziák során vették őrizetbe, legtöbbjüket a délkeleti területeken.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter az X közösségi felületen arról számolt be, hogy a hatóságok összesen 63, a PKK fegyveresei által használt menedékhelyet, barlangot és tárolóhelyiséget semmisítettek meg hat tartományban.

A kurdok autonómiájáért küzdő PKK fegyveres lázadása 1984-ben kezdődött Törökországban, és hivatalos nemzetközi összesítések szerint több mint 40 ezer ember halálát okozta, többségükben kurdokét. A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristacsoportként tartja nyilván.

A török hadsereg rendszeresen hajt végre műveleteket a terrorszervezetként kezelt PKK belföldi kapcsolati hálójához tartozó személyek és iraki támaszpontjai ellen.

Az október 1-jei ankarai robbantás óta a török vezetés fokozta a kurd fegyveresek elleni támadásokat Szíriában, Irakban és belföldön egyaránt.

Kapcsolódó írásaink