Külföld

Több sérültje is van az Ukrajnára lecsapó hóviharnak

Az odesszai területen nyolc ember kihűlés miatt orvosi ellátásra kényszerült, öten pedig kidőlt fáktól sérültek meg

Tizenhárom ember megsérült a dél-ukrajnai odesszai területre lecsapó hóviharban, a rendkívüli időjárás országszerte több mint 1600 településen áramszünetet okozott, és a hatóságok több mint egy tucat országutat voltak kénytelenek lezárni a gépkocsiforgalom elől – közölték helyi illetékesek hétfőn.

Több sérültje is van az Ukrajnára lecsapó hóviharnak
Egy viharban kidőlt fa valahol Odesszában
Fotó: AFP/NurPhoto/Yulii Zozulia

Az odesszai területen nyolc ember kihűlés miatt orvosi ellátásra kényszerült, öten pedig kidőlt fáktól sérültek meg – közölte az állami sürgősségi szolgálat a Telegramon.

Összesen 1638 település maradt áram nélkül az ország 17 régiójában, nagyrészt a kijevi és a déli odesszai és mikolajivi területeken – tették hozzá.

Mintegy 1700 teherautó ragadt a hóban, és 1130 személygépkocsit kellett elvontatni a helyenként két métert is meghaladó hótorlaszok miatt. A tucanyi lezárt országúton 1200 ember dolgozik az utak megtisztításán – írták.

Ukrajna legnagyobb magán energiaszolgáltatója, a DTEK hétfői közlése szerint mintegy 250 településen sikerült helyreállítania az áramszolgáltatást.

Vasárnap Odessza polgármestere otthonmaradásra kérte a helyi lakosokat, a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy az áramszünet miatt megszakadhat a vízszolgáltatás a térségben a leálló szivattyúk miatt.

„Az időjárási viszonyok javulása nyomán felgyorsíthatjuk a mentési műveleteket. Reméljük, a nap végére minden embert kiszabadítunk, és megtisztítjuk az összes kulcsfontosságú útvonalat” – írta hétfőn Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon.

Az ukrán határszolgálat vasárnap közölte, hogy Moldova átmenetileg felfüggesztette a járművek belépését az Odesszai terület két határátkelőjén Ukrajnából.

Kapcsolódó írásaink