Külföld

Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünet meghosszabbítására

Még csaknem 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában, köztük gyermekek, nők, idősek a Gázai övezet melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én

Izrael és a Hamász is kész folytatni a tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki, és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn.

Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünet meghosszabbítására
Benjamin Netanjahu (jobbra) izraeli miniszterelnök katonákkal találkozik a Gázai övezet egy ismeretlen helyén. Netanjahu november 26-án azt mondta a Gázai övezetben tartózkodó katonáknak, hogy Izrael erőfeszítései a győzelemig folytatódnak
Fotó: AFP/Israeli Prime Minister Office/Handout

„Üdvözlendő lenne, hogy minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható” – fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este az izraeli túszok harmadik csoportjának visszatérése után.
„Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját – gyerekeket és nőket, és szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor látjuk a családok újraegyesítését” – mondta a kormányfő.

Ugyanakkor Netanjahu a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén. „Elmondtam neki, hogy az egyezmény után minden erőnkkel visszatérünk, hogy megvalósítsuk céljainkat: a Hamász felszámolását – annak biztosítására, hogy Gáza ne térjen vissza eredeti állapotába – és természetesen az összes túsz szabadon bocsátását” – tudatta a kormányfő.

A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy „a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért”.

Emellett Washingtonban elmondták, hogy „a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.”

Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.

A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt Izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, s cserébe a Hamász elenged összesen ötven túszt, nőket és gyermekeket.

Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak a folytatásról.

Kapcsolódó írásaink