Külföld

Észak-Korea elkezdte visszaépíteni a 2018 előtt használt őrállásokat

Fokozódik a feszültség Phenjan és Szöul között

Észak-Korea elkezdte újra felépíteni a 2018-ban lebontott őrhelyeket a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben (DMZ), nehézgéppuskákat telepít, és újra bevezette az éjszakai őrséget – közölték hétfőn dél-koreai tisztségviselők.

Észak-Korea elkezdte visszaépíteni a 2018 előtt használt őrállásokat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mindennek előzménye, hogy Phenjan múlt kedden pályára állította első katonai kémműholdját, ami miatt Szöul úgy tiltakozott, hogy részlegesen felfüggesztette a két ország katonai feszültségcsökkentésről szóló 2018-as megállapodását, és megfigyelőket vezényelt a DMZ-hez. Phenjan erre válaszul közölte, hogy őt sem köti már a megállapodás, és újra bevezet minden olyan katonai intézkedést az övezetben, amelyet 2018-ig fenntartott, de azóta részben megszüntetett.

A dél-koreai hadseregnek a DMZ területére kihelyezett hagyományos és hőkamerái felvételeket készítettek arról, hogy állig felfegyverzett északi katonák visszaépítik a 2018 előtt használt őrállásokat.

„Még csak néhány helyen dolgoznak, de várhatóan minden régi őrposztot újra felállítanak” – közölte egy magas rangú dél-koreai tiszt újságírókkal.

„Miközben folyamatosan figyelemmel kísérjük Észak-Korea lépéseit, stabil katonai készültséget kell fenntartanunk, hogy népünk biztonságban érezhesse magát” – jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök.

Észak-Korea állítása szerint csak az önvédelemhez való jogát gyakorolta, amikor a múlt héten rakétával Föld körüli pályára állított egy katonai kémműholdat. Ennek révén figyelheti az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek katonai tevékenységét, és esetenként válaszlépést is tehet – írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy további műholdak pályára állítását tervezik.

Phenjan azt állítja, hogy a műhold már készített fotókat a Guam szigetén lévő amerikai légitámaszpontról, valamint több városról világszerte, köztük Rómáról. Dél-Korea védelmi szakértői szerint azonban egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy a kémműhold megfelelően működik.

Az észak-koreai műholdfelbocsátás miatt az Egyesült Államok kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását.

Kapcsolódó írásaink