Külföld

ENSZ: Az észak-koreai rakétakilövések veszélyeztetik a polgári repülést és a tengeri közlekedést

Észak-Korea nem adott ki biztonsági értesítést sem a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, sem a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet számára

Az észak-koreai rakétakilövések komoly kockázatot jelentenek a nemzetközi polgári repülés és a tengeri közlekedés szempontjából is – jelentette ki hétfőn az ENSZ magas rangú tisztviselője a Biztonsági Tanácsban (BT).

ENSZ: Az észak-koreai rakétakilövések veszélyeztetik a polgári repülést és a tengeri közlekedést
Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un (jobbra) részvételével egy stratégiai cirkálórakétát lőttek ki a 2. felszíni hajószázad őrhajójáról
Fotó: AFP/STR/KCNA VIA KNS

„Bár a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság értesítette a japán parti őrséget, nem adott ki légtérre vagy a tengeri közlekedésre vonatkozó biztonsági értesítést sem a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, sem a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, sem a Nemzetközi Távközlési Egyesület számára” – közölte Hálid Hijari, az ENSZ közel-keleti és ázsiai-csendes-óceáni térségéért felelős főtitkárhelyettese.

Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete elítélte, hogy a november 21-iki rakétakilövés és műholdfelbocsátás miatt összehívták a Biztonsági Tanács ülését. Elmondása szerint a rakétával azért állítottak Föld körüli pályára egy katonai kémműholdat, hogy pontosabb képet kapjanak az amerikai csapatmozgásokról.

Kapcsolódó írásaink