Külföld

Razziázott az izraeli hadsereg, több palesztin életét vesztette

Az izraeli hadsereg honlapja szerint öt, palesztin források szerint hét palesztin vesztette életét a hadsereg éjszakai razziáin Ciszjordániában.

Razziázott az izraeli hadsereg, több palesztin életét vesztette
Gyászolók viszik annak az öt palesztinnak a holttestét, akiket a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában egy éjszakai izraeli támadás során öltek meg
Fotó: AFP/Zain Jaafar

A terrorellenes rajtaütés során a dzseníni menekülttáborban tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, melyben öt palesztint megöltek, többeket megsebesítettek, és letartóztattak huszonegy körözött személyt – jelentette hadsereg.

Az akcióban az utak alatt és mellett elhelyezett pokolgépeket semlegesítettek az izraeli tűzszerészek. A kiterjedt házkutatásokban fegyvereket, sok lőszert, katonai felszereléseket találtak, és felszámoltak két, izraeli csapatmozgásokat megfigyelő központot.

Az izraeli erők egy légi eszköz segítségével megtámadtak egy őket veszélyeztető fegyveres terrorista osztagot. Letartóztattak, és átadtak a biztonsági erőknek számos olyan terroristát, akiket a légicsapás megsebesített.

Az izraeliek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján elfogta a rejtekhelyén bujkáló, a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban álló Oszama Issza Muhammad Bni Pedelt, akit az augusztusi huvarai lövöldözéssel gyanúsítanak, melyben megöltek egy izraelit.

Emellett az izraeli csapatok felkutattak és megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot, majd hírszerzési információk alapján üldözőbe vettek egy, a dzseníni menekülttábort elhagyó járművet. Az izraeliek elfogták az autót és a benne tartózkodó három körözött terroristát.

Éjjel összesen huszonkilenc körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában, közülük huszonegyet a dzseníni menekülttáborban folytatott kiterjedt terrorellenes hadműveletben. A háború október 7-i kezdete óta eddig mintegy kétezer körözött palesztint tartóztattak el Ciszjordániában, közülük mintegy ezeregyszázan a Hamászhoz tartoznak.

Kapcsolódó írásaink