Külföld

Markus Söder: Németország súlyos államválságban van, a szövetségi kormány megbukott

Szerinte a jelenlegi német szövetségi kormány alapvetően csak csapong

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és a tartomány miniszterelnöke szerint a jelenlegi német szövetségi kormány alapvetően csak csapong – írja a Die Welt a politikus szavait idézve. A jövő évi európai parlamenti választás kapcsán a bajor politikus elmondta, hogy az sorsdöntő lesz az egész kontinens számára – írja a Magyar Nemzet.

Markus Söder: Németország súlyos államválságban van, a szövetségi kormány megbukott
Olaf Scholz kancellár (SPD)
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sebastian Gollnow

Markus Söder úgy látja, hogy az úgynevezett hármas kormánykoalíció kormányzóképessége erősen megkérdőjelezhető. Mint fogalmazott, a berlini kormányra a tétovaság és fejetlenség jellemző.

Hozzátette, hogy most hirdetik ki a költségvetési vészhelyzetet, ami de facto nem más, mint ennek a kormánynak a vészhelyzete, ami minden polgár rovására megy.

A bajor politikus szerint most már nemcsak a megtakarítási javaslatokra van szükség, hanem a politika – például az energiapolitika – alapvető irányváltására is.

Úgy látja, Németország súlyos államválságban van a költségvetési politika miatt.

Ez a kormány csődbe ment – mondta.

A korábbi évektől, a koronavírus-járványtól és az ukrajnai háborútól eltérően a válságot saját maguk okozták. A stabil költségvetési politika naggyá tette Németországot. A szilárdság kell hogy maradjon a politika alapja Németországban és Európában – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az európai választás tétje nem más, mint a határok, a szociális normák és az európai lakosság védelme a zűrzavar és a bizonytalanság ellen.

Kapcsolódó írásaink