Külföld

Jemen partjainál foglaltak el fegyveresek egy izraeli hajót

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli cégcsoport tulajdonában álló tartályhajót a jemeni Áden kikötővárosának térségében vasárnap – közölte az amerikai hatóság és egy biztonsági cég.

Jemen partjainál foglaltak el fegyveresek egy izraeli hajót
Jemen partjai közelében egy tartályhajó vesztegel (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mohammed Hamoud

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette
Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben.

A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, mondván: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlemény szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak.

Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Mindazonáltal Ádent és térségét Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellenőrzi szövetségese, a szaúdi vezetésű arab koalíció segítségével. A térség viszonylag messze van a húszi síita lázadók uralta régiótól. Az Irán támogatását élvező felkelők az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen, illetve november 19-én megerősítették, hogy elfoglalták a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén, pénteken pedig feltételezett iráni dróntámadás érte a szintén izraeli tulajdonban lévő Symi teherhajót az Indiai óceánon.

Kapcsolódó írásaink