Külföld

Biden is egyeztetett a fogolycsere folytatásáról

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden is egyeztetett szombaton Katar uralkodójával és miniszterelnökével annak érdekében, hogy próbálják biztosítani a túszok második csoportjának elengedését.

Biden is egyeztetett a fogolycsere folytatásáról
Izraeli biztonsági erők állnak a készenlétben álló mentőautók mellett a tel-avivi Schneider orvosi központ helikopter-leszállóhelye előtt 2023. november 24-én, a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának előkészületei közepette
Fotó: AFP/Fadel Senna

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének közlése alapján további magas rangú amerikai tisztségviselők is egyeztettek a katari illetékesekkel, valamint az egyiptomi és izraeli kormány képviselőivel a túszok elengedésének késlekedését okozó, Hamásztól érkező kifogások kezeléséről.

Ezzel egy időben közölte a katari külügyminisztérium szóvivője, hogy a késlekedést okozó kérdésekre választ találtak mindkét fél részéről, így a Hamász túszainak elengedése folytatódhat, és Izrael is szabadon engedi az ígért 39 palesztin foglyot.

Szombaton fehér házi illetékesek azt közölték, hogy várakozásaik szerint szombaton sem lesz amerikai a palesztin terrorszervezet által elengedettek között, de „reményteljesen” várják annak megtörténtét. Katari részről annyi hangzott el, hogy 13 izraeli és 7 külföldi nyerheti vissza szabadságát szombaton.

Joe Biden elnök pénteken úgy nyilatkozott az amerikai túszokkal kapcsolatban, hogy bizonytalan azt illetően, mikor engedhetnek el közülük valakit, de hangsúlyozta, hogy ez a várakozása. Annyit tett hozzá, hogy nincsenek információk az amerikai túszok állapotáról, és arról sem, hogy életben vannak-e.

Amerikai összegzés szerint a Hamász által október 7-én elhurcoltak között mintegy 10 amerikai van.

Kapcsolódó írásaink

A túszok élete a legfontosabb

ĀSzijjártó Péter: Csak akkor tudnak a magyar túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat