Külföld

Zelenszkij: Oroszország provokálta ki az egyik legnagyobb fenyegetést a globális stabilitásra nézve

„A Fekete-tenger orosz blokádja áringadozásokhoz és élelmiszerhiányhoz vezetett”

A Fekete-tenger orosz blokádja a globális stabilitás egyik legnagyobb fenyegetéséhez vezetett, de Ukrajna szembeszáll az orosz blokáddal – jelentette ki szombaton Volodimir Zelenszkij elnök a Gabona Ukrajnából nemzetközi csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Zelenszkij: Oroszország provokálta ki az egyik legnagyobb fenyegetést a globális stabilitásra nézve
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Roman Pilipey

A jelentés szerint az államfő elmondta: „Oroszország Fekete-tengeri agressziója miatt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fenyegetése jött létre a globális stabilitásra nézve az élelmiszerellátás szempontjából.”

Mint hozzátette, a Fekete-tenger orosz blokádja áringadozásokhoz és fizikai élelmiszerhiányhoz vezetett a piacokon. Ez elsősorban a gabonaimporttól függő országokra igaz – jegyezte meg.

„Nem csak az élelmiszereinket exportáljuk. Egyesítettük a világ országait, hogy megfelelő forrásokat vonzzunk be az élelmiszerhiány által leginkább érintettek megsegítésére. A Gabona Ukrajnából kezdeményezés első évében 180 millió dollárt sikerült felhalmoznunk, és mintegy 30 résztvevő csatlakozott a kezdeményezéshez” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.

Kapcsolódó írásaink