Külföld

Macgregor: Az ukrajnai háborút elveszítettük

Az Egyesült Államok mintegy 44,2 milliárd dollárt költött Kijev katonai támogatására

Ukrajna és nyugati támogatói már elvesztették a konfliktust Oroszországgal – állította Douglas Macgregor, a Pentagon volt tanácsadója. Az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese és kitüntetett veterán arra szólította fel Washingtont és Kijevet, hogy minél hamarabb kezdjenek béketárgyalásokat Moszkvával – írta meg az oroszhirek.hu.

Macgregor: Az ukrajnai háborút elveszítettük
Douglas Macgregor, a Pentagon volt tanácsadója
Fotó: Wikipedia

Macgregor megjegyzései egy olyan időszakban hangzottak el, amikor az Ukrajnának rendelkezésre álló Pentagon-források kimerülnek, miután Joe Biden elnök kormányának nem sikerült keresztülvinnie a kongresszuson egy 105 milliárd dolláros csomagot, amelynek jelentős részét Kijevnek kellett volna kapnia. Az elnök ehelyett kénytelen volt aláírni egy átmeneti törvényt, amely csak a belföldi kormányzati ügynökségek finanszírozását tartalmazta.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében Macgregor azt állította, hogy az Egyesült Államok „szinte az összes háborús készletünket, fegyverrendszerünket és lőszerünket elküldte Ukrajnának”, hozzátéve, hogy Washingtonnak „nem sok minden maradt”.

Az ukrajnai háborút elvesztettük – zárta bejegyzését, és felszólította a „bolondokat”, hogy „kössenek békét”.

Kedden az ABC News egy névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai gyártmányú tüzérségi lövedékek Kijevbe történő szállítása „több mint 30 százalékkal” csökkent, mivel Washington megpróbál egyensúlyozni Izrael és Ukrajna támogatása között.

A csatorna forrása elárulta, hogy a hiány különösen a NATO-szabványos 155 mm-es tüzérségi lövedékek szállításában volt érzékelhető. A meg nem nevezett tisztviselő újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna „nagy bajban van, mivel az alapvető lőszerek nem érkeznek”.

Az ukrán munkatárs szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a kijevi erők végül elveszíthetik a harctéren lévő pozícióik egy részét.

A hónap elején Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője elárulta, hogy Washington az Ukrajnának korábban kiutalt támogatások mintegy 95 százalékát elköltötte, hozzátéve, hogy körülbelül 1 milliárd dollár áll rendelkezésre.

Az Egyesült Államok mintegy 44,2 milliárd dollárt költött Kijev katonai támogatására azóta, hogy 2022 februárjában kitörtek a harcok Oroszország és Ukrajna között – becsülte az amerikai külügyminisztérium e hónap elején.

Moszkva többször is elítélte a Kijevnek szánt nyugati fegyverszállításokat, ragaszkodva ahhoz, hogy azok nem változtatnak a konfliktus menetén, csupán meghosszabbítják a vérontást és növelik a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Több magas rangú orosz tisztségviselő is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy „az utolsó ukránig tartó” proxyháborút folytat.

Kapcsolódó írásaink