Külföld

Nézeteltérés Ferenc pápa és a zsidó rabbik között

Az olasz rabbik azt is helytelenítik, ahogyan Róma püspöke nyilatkozik a konfliktusról

Feszültség alakult ki a zsidó közösség és a Vatikán között, miután Ferenc pápa szerdán két delegációt is fogadott a Vatikánban: a Hamász terrorszervezet által fogságba ejtett személyek családtagjait és az Izraelben börtönökben tartott palesztin rabok rokonait – írta meg a Magyar Nemzet.

Nézeteltérés Ferenc pápa és a zsidó rabbik között
Ferenc pápa
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Róma püspöke a találkozókat követően arra kérte a világ keresztényeit, hogy imádkozzanak mindkét félért, mert mindenki szenved a konfliktusban. A Szentszék törekvéseit azonban nem értékelte a zsidó közösség.

Az olasz rabbik felháborodásukat fejezték ki, amiért a pápa ugyanolyan figyelemben részesítette a terrorszervezet által fogságban tartott ártatlan személyek, illetve az Izraelben súlyos terrorista bűncselekmények miatt fogvatartott palesztin rabok családtagjait.

Véleményük szerint igazságtalan, hogy a katolikus egyházfő ugyanolyan mércét alkalmazott mindkét esetben. Az olasz rabbik azt is helytelenítik, ahogyan Róma püspöke nyilatkozik a konfliktusról, mindkét felet terrorizmussal vádolva. Nehezményezik, amiért a Szentatya és az egyházi elöljárók nem ítélik el nyilvánosan a Hamász támadásait és a részrehajlás elkerülése miatt, a pártatlanság jegyében ugyanarra a szintre helyezik a támadót és a megtámadottat.

A zsidó rabbik a tények láttán kérdőre vonják a több évtizedes zsidó–keresztény vallásközi párbeszéd értelmét és hasznosságát.

Úgy vélik, mit sem ér, hogy évtizedeken keresztül barátnak és testvérnek nevezték egymást, ha a zsidó nép mészárlása láttán a keresztények csak fagyos parttalanságra, egyensúlyozásokra, diplomáciai akrobatikára képesek.

A Szentszék november 22-én kiadott közleményben pontosította, hogy elsőnek a Hamász által túszul ejtett személyek családtagjaival találkozott a szentatya és csak azt követően a gázai palesztinok rokonaival.

Pietro Parolin külkapcsolatokért felelős szentszéki államtitkár válaszolt a zsidó rabbik nehezményezésére. Elmondta, hogy a Vatikán törekszik igazságos lenni, mindkét fél szenvedése mély fájdalommal tölti el a Szentatyát. Hangsúlyozta, hogy a Szentszék már a konfliktus kirobbanásakor határozottan állást foglalt, és elítélte a Hamász terrorszervezet támadását, ugyanakkor azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy mi zajlik a másik oldalon.

Túl sok a sebesült és a halott, hatalmas pusztítások történtek. Parolin azt is hozzátette, fel voltak készülve a támadásokra, a konfliktusban álló felekben ugyanis túl sok a keserűség és a fájdalom, nehéz nyugodt és észszerű párbeszédre bírni a feleket.

Ugyanakkor továbbra is úgy ítélik meg, hogy ez volt a találkozók lebonyolításának legkorrektebb módja. Ferenc pápa valójában ugyanarra a diplomáciai pártatlanságra törekszik, amit az ukrán–orosz konfliktus kapcsán léptetett életbe, elítélve a Putyin orosz elnök által alkalmazott agressziót.

A Közel-keleten zajló eseményekkel kapcsolatban szerdán a pápa úgy fogalmazott a konfliktust le kell zárni, ez már nem háború, hanem terrorizmus.

Matteo Zuppi bíboros a pápa különleges küldöttje, is visszautasította a zsidó rabbik méltatlankodását a Vatikán álláspontjával kapcsolatban. Zuppi bíboros volt az, aki a közelmúltban Moszkvába és Kijevbe is ellátogatott, hogy kísérletet tegyen az orosz–ukrán konfliktusban álló felek megbékítésére. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa kiemelt figyelemmel követi az október 7-én kirobbant tragikus konfliktust, elítéli azt, valamit fegyverletételre szólította fel a feleket.

Kapcsolódó írásaink