Külföld

Negyedóra után megsértette a Hamász a tűzszünetet + VIDEÓK

A hosszas előkészítés után még épp csak életbe lépett a várva várt tűzszünetet a Gázai övezetben, máris zavarok támadtak körülötte – erről számolt be a Newsweek amerikai hírmagazin.

Negyedóra után megsértette a Hamász a tűzszünetet + VIDEÓK
A Gáza város déli peremén lévő Zeitoun negyedből felszálló füst 2023. november 24-én
Fotó: AFP/Mahmud Hams

Az Izraeli Védelmi Erők jelentése szerint ugyanis a Gázai övezetben meg nem nevezett palesztin fegyveresek már negyedóra után megsértették a születőben lévő tűzszünetet, amelyet az IDF csak „műveleti szünetnek” nevez.

Objektum doboz

A Newsweek úgy értesült, hogy befogtak egy Dél-Izrael irányába tartó rakétát is. Sajtóbeszámolók szerint egyelőre az viszont nem világos, hogy melyik csoport volt a felelős az állítólagos rakétakilövésért. Az IDF korábban azt mondta, hogy a Hamász viseli a felelősséget a Gázából Dél-Izraelre irányuló támadásokért, mivel befolyása van más helyi fegyveres csoportokra is a térségben.

A korábban már kiürített Ein HaShlosha és Kissufim izraeli településeken pedig megszólaltak a lakosságot figyelmeztető szirénák is pénteken kora reggel. Erre nem sokkal azután került sor, hogy életbe lépett a négynapos tűzszünet, amely lehetővé teszi a fogolycserét és a humanitárius segélyek eljuttatását az ostromlott és elpusztított Gázai övezetbe.

Objektum doboz

Eközben helyi források szerint sok gázai lakos tart az otthona felé, közülük néhányan megpróbálják elérni az övezet északi részét. Ezt annak dacára teszik, hogy Izrael figyelmeztette őket, hogy a tűzszünettől függetlenül az még mindig háborús övezet.

Objektum doboz

Az X-en látható felvételek szerint a délen fekvő Khan Yunis településen tömegek lepték el az utcákat.

Objektum doboz

A palesztin média közben arról számolt be, hogy az IDF-erők egyes esetekben megakadályozták az emberek északra költözését.

Kapcsolódó írásaink