Külföld

Kreml: Fokozza a feszültséget a NATO-nak a „katonai Schengenre” vonatkozó terve

Peszkov rámutatott, hogy a NATO katonai infrastruktúrája közeledik folyamatosan az orosz határ felé

Fokozza a feszültséget Európában a NATO-nak a „katonai Schengen” létrehozására vonatkozó elképzelése – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Kreml: Fokozza a feszültséget a NATO-nak a „katonai Schengenre” vonatkozó terve
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

„A szövetség mindig is úgynevezett feltételes ellenségnek tekintette hazánkat. Most pedig nyíltan egyértelmű ellenségnek tekinti. Ez nem más, mint a feszültség fokozása Európában, aminek megvannak a maga következményei” – mondta a szóvivő Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO logisztikai és logisztikai parancsnoksága (JSEC) vezetőjének nyilatkozatát kommentálva, amely egy „katonai Schengen” szükségességéről szólt.

„Az efféle kijelentések rávilágítanak arra, hogy Európában nem hajlandók meghallgatni az aggodalmainkat, és Európában elvonatkoztatnak a biztonság oszthatatlanságának megváltoztathatatlan elvétől. Vagyis a mi biztonságunk rovására beszélnek a saját biztonságukról” – jegyezte meg.

Peszkov rámutatott, hogy a NATO katonai infrastruktúrája közeledik folyamatosan az orosz határ felé, nem pedig fordítva. Mint mondta, ez aggodalomra ad okot, és Oroszország biztonságának szavatolása érdekében válaszintézkedésekhez vezethet.

Kapcsolódó írásaink