Külföld

Budapestre jön Orbánt békíteni az Európai Tanács elnöke

Charles Michel el akarja kerülni, hogy kudarcba fulladjon a tagállamok vezetőinek december közepi találkozója

Budapestre jön hétfőn az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon – írja a Politico Brussels Playbook hírlevele nyomán az RTL.

Budapestre jön Orbánt békíteni az Európai Tanács elnöke
Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Ludovic MARIN / AFP

A látogatást a tanács szóvivője, Ecaterina Casinge erősítette meg, és azután kerül rá sor, hogy Michelnek írt levelében Orbán az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájának aláásásáról beszélt, közölve, hogy nem lehetséges döntést hozni a további segélyekről vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról, amíg a tagállami vezetők nem tartanak „stratégiai megbeszélést” ez ügyben.

A Politicónak megszólaló uniós tisztviselők szerint Michel meg akarja akadályozni, hogy kudarcba fulladjon az uniós vezetők december közepi csúcstalálkozója, ezért megállapodásra akar jutni Orbánnal.

Charles Michel jó szándéka jeléül az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy 900 millió eurót szabadít fel Magyarország számára energiafüggősége csökkentésére. A bizottság szóvivője, Eric Mamer ezzel kapcsolatban azt mondta: a testület a szabályoknak megfelelően jár el, az összeg kifizetésének nincsenek jogállamisági feltételei.

Kapcsolódó írásaink