Külföld

Bild: Az USA és Németország tárgyalásokra próbálja kényszeríteni Zelenszkijt

Ukrajna nyugati szövetségeseinek célja, hogy stratégiailag kedvező tárgyalási helyzetbe hozzák Kijevet

Az Egyesült Államok és Németország arra próbálja kényszeríteni Volodimir Zelenszkijt, hogy tárgyaljon Oroszországgal – írja a Bild című német bulvárlap alapján az Oroszhirek.hu.

Bild: Az USA és Németország tárgyalásokra próbálja kényszeríteni Zelenszkijt
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

A lap katonai rovatvezetője, Julian Röpcke „kormányzati körökből” származó adatokra hivatkozva azt állítja, hogy Ukrajna nyugati szövetségeseinek célja, hogy „stratégiailag kedvező tárgyalási helyzetbe” hozzák Ukrajnát.

A Fehér Ház és a Kancellária egyeztet ebben a kérdésben – mondták források a kiadványnak.

Ugyanakkor Németország és az Egyesült Államok csak olyan mennyiségben kíván továbbra is fegyvereket szállítani Kijevnek, amely lehetővé teszi, hogy az ukrán fegyveres erők tartsák a frontvonalat, és ne hajtsanak végre támadó akciókat – írja a lap.

„Zelenszkijnek magának is rá kell jönnie, hogy ez így nem mehet tovább. Mindenféle kívülről jövő felszólítás nélkül. Saját akaratából kell megszólítania az embereit és elmagyaráznia, hogy tárgyalásokra van szükség” – mondta egy bennfentes forrás a német kormányból.

Egy nappal korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy nem Oroszországra kell nyomást gyakorolni az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalások megtartása érdekében, hanem azokra, akik elutasítják a párbeszédet.

Kapcsolódó írásaink