Külföld

A Hamász átadta az első túszokat

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket. Erről a hadsereg számolt be pénteken este.

A Hamász átadta az első túszokat
Izraeli biztonsági erők állnak a készenlétben álló mentőautók mellett a tel-avivi Schneider orvosi központ helikopter-leszállóhelye előtt 2023. november 24-én, a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának előkészületei közepette, akiket a nap folyamán palesztin foglyokért cserébe szabadon engednek
Fotó: AFP/Fadel Senna

Nem sokkal korábban 11 thaiföldi vendégmunkást is elengedett fogságából a Hamász, ezt időközben megerősítette a thaiföldi miniszterelnök.

A Vöröskereszt a túszokat Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vette át, és onnan az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőhöz vitte, ahol az izraeli hadsereg egyik egysége már várta őket, és a dél-izraeli Hacerim légitámaszpontjára repült velük. Ott már átestek egy első egészségügyi vizsgálaton, de legalább két napra kórházba viszik őket megfigyelésre. Ott találkozhatnak családtagjaikkal is.

A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a csütörtökön átadott névsorban szereplőkkel, és senkinek az egészségi állapota nem súlyos. Személyazonosságukat már az egyiptomi hatóságok ellenőrizték Rafahban.

Elsőként a thaiföldi túszokat szállítják az ország központi részén található Aszaf Harofe kórházba. Az izraeli anyákat gyermekeikkel a Schneider Gyerekkórházba viszik Petah Tikvára, a szintén kiszabadult idős nőket pedig a Wolfson Kórházba.

A Hamász helyi idő szerint este hat óráig nem adta át a következő napon szabadon engedni tervezett túszainak névsorát, noha a katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás szerint ezt délután négyig meg kellett volna tennie.

A 13-as izraeli tévécsatorna jelentése szerint a gázai szabadulással egy időben megkezdődött az izraeli börtönökből elengedett 39, biztonsági okból bebörtönzött palesztin szabadon engedése is, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

A Fehér Ház nyomon követi az izraeli fogolycsere fejleményeit

A Fehér Ház folyamatosan nyomon követi az izraeli fogolycsere fejleményeit - közölték illetékesek pénteken.

A CNN hírtelevízió beszámolója szerint a pénteken első körben szabadon engedett 13 túsz között nincs amerikai állampolgár.

Az amerikai illetékesek hangsúlyozták: az első foglyok elengedésének sikere meghatározza, hogy a következő napokban sikerül-e rendben lebonyolítani a túszcserét.

Joe Biden elnök csütörtökön a fogolycseréhez fűződő várakozásairól újságírók előtt annyit mondott, hogy reméli, az első körben elengedettek között lesz az a 3 éves amerikai állampolgárságú gyermek, akinek szüleit a Hamász rajtaütése során megölték.

Kapcsolódó írásaink