Külföld

Vlagyimir Putyin a család évének nyilvánította 2024-et

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeletet írt alá, amelyben 2024-et a család évének nyilvánította, és kinevezte a miniszterelnök-helyettest a program élére, olvasható az Oroszhirek.hu-n megjelent hírben.

Vlagyimir Putyin a család évének nyilvánította 2024-et
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Metzel

A család éve kezdeményezés célja a családvédelem és a hagyományos családi értékek megőrzése terén az állami politika előmozdítása – olvasható a dokumentumban, amely azonnal hatályba lépett.

Az orosz kormány december 27-ig kapott határidőt arra, hogy felállítsa a család éve megvalósításával foglalkozó bizottságot, kijelölje tagjait, kidolgozza a tevékenységek tervét, és meghatározza a finanszírozás forrását.

A bizottság elnöke Tatyana Golikova, a szociálpolitikáért, a munkaügyért, az egészségügyért és a nyugdíjakért felelős miniszterelnök-helyettes lesz.

A központi kormányzat mellett az Oroszországi Föderáció szövetségi tagjait – régiók, köztársaságok stb. – kormányzó tisztviselőit is utasítják, hogy végezzék el a szükséges tevékenységeket a család éve 2024-es megvalósítása érdekében.

A kezdeményezésre az orosz törvényhozásban az abortusz lehetséges korlátozásáról szóló vita közepette kerül sor, amelyet Putyin e hónap elején tartott beszédében „akut problémának” nevezett. Az abortuszok száma Oroszországban drasztikusan csökkent, a 2000. évi 2,13 millióról 2022-re 506 ezerre, részben a szülőségre ösztönző kormányzati politikának köszönhetően.

Putyin a családpolitikát Oroszország jövője szempontjából rendkívül fontosnak nevezte, emlékeztetve a törvényhozókat arra, hogy az ország a második világháborúhoz hasonló születésszám-zuhanáson ment keresztül az 1990-es években, de azóta talpra állt.

Oroszország legutóbb 2008-ban rendezte meg a családok évét. Akkor a kormány az orosz árvák külföldi állampolgárok általi örökbefogadásának szabályozására összpontosított. Az amerikaiak általi örökbefogadást végül 2012-ben betiltották. Az egyik törvényhozó nemrég azt javasolta, hogy a tilalmat terjesszék ki azokra az országokra is, amelyek engedélyezik a nemváltoztatást. Az azonos nemű párok általi örökbefogadások 2013 óta illegálisak Oroszországban.

Kapcsolódó írásaink