Külföld

Cseh elnök: A NATO egy nagyobb konfliktusra készül, és Oroszországot tekinti a legnagyobb fenyegetésnek

A NATO Oroszországot tekinti a legnagyobb fenyegetésnek Európában, és egy nagyobb konfliktusra készül

A NATO Oroszországot tekinti a legnagyobb fenyegetésnek Európában, és egy nagyobb konfliktusra készül – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök szerdán, megismételve, hogy a közép-európai nemzetek (V4) továbbra is Kijev mellett állnak a Moszkvával vívott harcban, olvasható az Oroszhirek.hu-n megjelent írásban.

Cseh elnök: A NATO egy nagyobb konfliktusra készül, és Oroszországot tekinti a legnagyobb fenyegetésnek
Petr Pavel
Fotó: AFP/Michal Cizek

A Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő informális politikai klub, a visegrádi csoport csúcstalálkozóján felszólalva Pavel megjegyezte, hogy nincs az a benyomása, hogy kollégái szöges ellentétben állnának egymással az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy közvetlen érdekünk, hogy Ukrajna sikerrel járjon” – mondta, és a Kijevnek nyújtott segítséget “természetesen emberi lépésnek” nevezte.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok vezette katonai tömböt esetleg fenyegeti-e Oroszország, Pavel felvetette, hogy Moszkvának évekbe telik, amíg helyreállítja harci képességeit, de óvatosságra intett.

„Másrészt sok változó van a számításban, amely megváltoztathatja a helyzetet. Ez valóban az ukrajnai konfliktus kimenetelétől függ” – mondta Pavel.

„Minden hadsereg felkészül egy nagy intenzitású konfliktus lehetőségére” – tette hozzá.

Míg Csehország és Lengyelország határozottan támogatja Ukrajnát, Magyarország következetesen elutasította, hogy fegyvereket küldjön Kijevnek, miközben bírálta az EU politikáját, azt állítva, hogy az csak árt az uniónak.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök kijelentette, hogy bár Budapest kész „maximális segítséget” nyújtani Kijevnek, hogy meg tudja védeni a népét, ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának kérdését közvetlenül ahhoz kössék, hogy képes-e garantálni az országban élő magyar kisebbség jogait. Novák az ukrajnai háborúval kapcsolatban közölte, egyöntetű álláspontjuk, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút.

Közben a szlovák kormány is elutasította, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, miután az újonnan megválasztott miniszterelnök, Robert Fico teljesítette kampányígéretét, miszerint nem küld több fegyvert Ukrajnának. A humanitárius segítségnyújtást azonban Szlovákia nem csökkentette le.

Oroszország számos alkalommal kijelentette, hogy nem tervezi a NATO megtámadását. Moszkva azonban hagyományosan kritikus geopolitikai fenyegetésnek tekinti a nyugati blokk határai felé kúszó terjeszkedését. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a szövetséget „a konfrontáció eszközének” nevezte, amelyet azért hoztak létre, hogy először a Szovjetuniót, majd Oroszországot féken tartsa.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megkongatta a vészharangot Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásával kapcsolatban, és ezt a konfliktus 2022 februári kirobbanásának egyik fő okaként említette.

Kapcsolódó írásaink