Külföld

Szkopjei NATO-találkozó: Meg kell őrizni a Nyugat-Balkán békéjét

A szövetség főtitkára kiemelte, a NATO figyelemmel kíséri Oroszország tevékenységét a Balkánon, és készen áll arra, hogy megnövelje jelenlétét

A nyugat-balkáni térség békéjét meg kell őrizni, főként most, amikor a világ számos turbulens eseménnyel néz szembe – értettek egyet a nyugat-balkáni NATO-tagországok vezetői, mielőtt elkezdődött nem hivatalos találkozójuk Jens Stoltenberggel, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkárával szerdán Szkopjéban.

Szkopjei NATO-találkozó: Meg kell őrizni a Nyugat-Balkán békéjét
Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Soeren Stache

Albánia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia vezetői a térség biztonságáról, az Ukrajnában zajló háborúról és az izraeli-palesztin konfliktusról tárgyalnak a NATO-főtitkárral. A találkozót megelőzően Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnök kijelentette: szó lesz minden olyan kérdésről, amely a térség, Európa és a világ békéjét és biztonságát érinti.

Jens Stoltenberg egy nappal korábban, az északmacedón miniszterelnökkel történt találkozást követően azt mondta: a NATO figyelemmel kíséri Oroszország tevékenységét a Balkánon, és készen áll arra, hogy megnövelje jelenlétét a térségben annak érdekében, hogy megvédje partnereit.

„Jelenleg nem látunk közvetlen orosz veszélyt egyetlen NATO-tagra nézve sem, de felkészültek maradunk” – húzta alá. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is arra szólítják fel Moszkvát, hagyjon fel a szomszédai elleni erőszakos lépésekkel, és fejezze be a katonai agressziót Ukrajnában. Oroszországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, és minden nemzet jogát arra, hogy szabadon döntse el, milyen utat választ – tette hozzá.

„A Nyugat-Balkán kulcsfontosságú Európa biztonsága számára” – szögezte le a NATO-főtitkár.

Kapcsolódó írásaink