Külföld

Putyin készen áll, hogy véget vessen a háborúnak

Putyin a G20-as találkozón tartott beszédében több dologra is kitért

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva „készen áll a tárgyalásokra”, hogy véget vessen az ukrajnai háború „tragédiájának”, de a tárgyalásokat tiltó kijevi törvény ezt lehetetlenné teszi – írta a Guardian alapján a Mandiner.

Putyin készen áll, hogy véget vessen a háborúnak
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Alexander Kazakov

Az orosz elnök tavaly februárban indította meg az Ukrajna elleni inváziót, amely több százezer áldozatot követelt. Putyin a G20-as találkozón elhangzott beszédében hangsúlyozta:

„El kell gondolkodni azon, hogyan lehetne megállítani az ukrajnai konfliktus tragédiáját” – és kiemelte, Oroszország soha nem utasította el az Ukrajnával való béketárgyalásokon való részvételt.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij 2022 októberében írt alá egy rendeletet, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította a Putyinnal folytatott ukrán tárgyalások lehetőségét, de nyitva hagyta az ajtót az Oroszországgal folytatott megbeszélések előtt.

Putyin a G20 online csúcstalálkozóján leszögezte: Ukrajnában „tragédia” történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen.

„Néhány kolléga a felszólalásában arról szólt, hogy megdöbbentette őket »Oroszország folytatódó ukrajnai agressziója«. Igen, a katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. És feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát” - mondta.

Putyin emellett rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre.

A szerdai orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán öt fontszakaszon hét ukrán támadás hiúsult meg, és az érintkezési vonal mentén mintegy 520 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, a zaporizzsjai frontszakaszon kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 115 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, egy MiG-29-es repülőgépet, két páncélozott harcjárművet, két páncélozott személyszállító járművet és 45 drónt.

A RIA Novosztyi szerdán arról számolt be, hogy a volt ukrán hadifoglyokból álló Bogdan Hmelnickij zászlóalj harcosainak első csoportja harci bevetésre indult. Az átállt katonákból álló zászlóaljat október végén rendelték az orosz Kaszkád harci alakulathoz.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy Zaporizzsja megyében, egy újságírókat ért ukrán dróntámadás során repeszektől megsebesült Borisz Makszudov, a Rosszija 24 tévécsatorna tudósítója. A televíziós, akit katonai kórházba szállítottak, nincs életveszélyben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink