Külföld

Kenőpénz átadásán kaptak a hatóságok egy újabb ukrán parlamenti képviselőt

Szerhij Labazjukot vesztegetéssel gyanúsítják

Az egyik miniszter megvesztegetésének kísérlete közben kenőpénz-átadásán érték tetten kedden Szerhij Labazjukot, a Jövőért parlamenti csoport képviselőjét az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) és a Különleges Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) munkatársai – közölte az rbc.ua hírportál a NABU és a SZAP sajtószolgálataira hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

Kenőpénz átadásán kaptak a hatóságok egy újabb ukrán parlamenti képviselőt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A jelentés szerint a nyomozás megállapította, hogy a parlamenti képviselő meg akarta vesztegetni az újjáépítési minisztérium egy magas rangú tisztviselőjét, hogy cégének ítélje oda az infrastruktúra rekonstrukciójára vonatkozó szerződéseket egymilliárd hrivnya értékben. Erre az érintett minden szerződés értéke 3-5%-ának megfelelő jutalékot ígért. A képviselő cége igazgatóját is bevonta a korrupciós ügylet koordinálásába.

Miután a parlamenti képviselő meghatalmazott útján ötvenmillió hrivnyát kapott egy megsemmisült híd helyreállítására vonatkozó szerződésre Ukrajna egyik régiójában, az Állami Újjáépítési Ügynökség bejelentője számára előkészítette az ígért százötvenezer dollár jutalékot. Az illegális juttatás átadására az egyik fővárosi szupermarket parkolójában került sor, a pénz pedig egy kínai dobozban volt.

Az elkövetők cselekményeit a hatóság a büntetőtörvénykönyv 369. cikkelyének 4. része alapján minősítette. Az előzetes nyomozás folytatódik.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy ugyancsak ma a NABU és a SZAP nyomozói Andrij Odarcsenko parlamenti képviselőt is megvesztegetési kísérleten kapták. A honatya megpróbálta megvesztegetni az Állami Újjáépítési és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség vezetőjét, Musztafa Najemet, akinek ötvenezer dollárnak megfelelő kenőpénzt ajánlott fel Bitcoin kriptovalutában.

Kapcsolódó írásaink