Külföld

Sojgu: Ukrajna 13 700 katonát vesztett a hónapban

Ukrajna ebben a hónapban eddig több mint 13 700 katonát és mintegy 1800 harckocsit és más nehézfegyverzetet veszített – közvetítette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden egy miniszteri találkozón, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Sojgu: Ukrajna 13 700 katonát vesztett a hónapban
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

Az orosz erők aktívan meghiúsítják Kijev kísérleteit, hogy áttörjék védelmi vonalaikat, és tovább csökkentik Ukrajna katonai kapacitását – mondta a magas rangú tisztviselő.

Azt állította, hogy az ukrán katonák tömegesen adják meg magukat, miután rájöttek ellentámadásuk hiábavalóságára.

Az orosz miniszter legutóbb október végén adott értékelést az ukrán veszteségekről, amikor azt mondta, hogy azok meghaladták a 90 ezret Kijev július eleji, szerencsétlenül végződött ellentámadásának kezdete óta. Az e heti találkozón Sojgu „kolosszálisnak” nevezte az ukrán katonák által a konfliktusban fizetett árat.

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezető tábornoka korábban azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott konfliktus „patthelyzetbe” került, és hogy fegyveres erői valószínűleg nem fognak egyhamar áttörést elérni. Volodimir Zelenszkij elnök vitatta ezt az értékelést, azt állítva, hogy országa továbbra is haladást ért el abban, hogy Ukrajna visszatérjen a 2014 előtti határaihoz.

Hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevbe látogatott, hogy találkozzon Zelenszkijjel és bejelentse Washington legújabb, mintegy 100 millió dollár értékű katonai segélycsomagját. A Pentagon azonban arra figyelmeztette, hogy kifut a kongresszus által engedélyezett, Ukrajnára fordítható pénzből.

A finanszírozás kétségessé vált a Capitoliumban; a republikánus párt konzervatív szárnya ellenzi a további támogatást. A Fehér Ház azon ígéretének kritikusai, hogy „addig támogatják Kijevet, amíg szükséges”, az átláthatóság hiányára és az ukrán korrupcióra panaszkodtak, és azzal érveltek, hogy az Egyesült Államoknak fontosabb prioritásai vannak.

Néhány republikánus törvényhozó a Zelenszkij-kormányt a támogatás problémás kedvezményezettjének nevezte, tekintettel az idén kirobbant, többek között az ukrán védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrányok sorozatára.

Kedden az ukrán államfő több külföldi méltóságot is fogadott a fővárosban, köztük Boris Pistorius német védelmi minisztert, Charles Michel, az Európai Tanács elnökét és Maia Sandu moldovai elnököt. Az ország a Kijev által „a méltóság forradalmának” nevezett tömeges tüntetések és az ukrán demokratikusan megválasztott kormány fegyveres megdöntésének 10. évfordulójáról emlékezik meg, amely végül az Oroszországgal való jelenlegi konfrontációhoz vezetett.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok vezette, Oroszország elleni proxy-háború részének nevezte, amelyben az ukránokat „ágyútöltelékként” használják. Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete „nyugtató tablettának” nevezte a legújabb segélycsomagot a Zelenszkij-kormány számára, amely egyre közelebb kerül a teljes összeomláshoz.

Kapcsolódó írásaink