Külföld

Prága megerősítette, hogy javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben

Az orosz diplomaták olyan tartózkodási vízumokat kapnának az európai uniós tagállamoktól, amelyek csak a fogadó országba érvényesek

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden megerősítette, hogy Csehország javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben, mert szerinte az oroszok diplomáciai fedéssel hírszerzői tevékenységet folytatnak az Európai Unióban.

Prága megerősítette, hogy javasolta az orosz diplomaták szabad mozgásának korlátozását a schengeni övezetben
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter
Fotó: HENDRIK SCHMIDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A tárcavezető nyilatkozatát Daniel Drake külügyi szóvivő kedden ismertette a CTK hírügynökséggel, miután a cseh javaslatról hírt adott a Financial Times című brit lap.

„Megerősíthetem, hogy egy ilyen javaslat létezik. A tárgyalások még folyamatban vannak, ezért részleteket nem tudok mondani. Úgy vélem, európai kollégáim értik, hogy a hírszerzői tevékenység kockázatokat jelent, és az is közismert, hogy számos ilyen tevékenység diplomáciai fedés alatt folyik” – jelentette ki Jan Lipavsky.

Csehország azt követeli, hogy az orosz diplomaták olyan tartózkodási vízumokat kapjanak az európai uniós tagállamoktól, amelyek csak a fogadó országok, s nem pedig az egész schengeni övezet területén biztosítja szabad mozgásukat. A cseh javaslat szerint másfelől csak a biometrikus útleveleket kellene elfogadni az oroszoktól, mert ezeket nehezebb hamisítani, és hamis identitással ellátni – írta a brit lap.

Az orosz diplomaták jelenleg az EU 27 tagállamából 24-nek a területén mozoghatnak szabadon, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon.

Kapcsolódó írásaink