Külföld

Közegészségügyi tragédia a Gázai övezetben

Tovább dúlnak a harcok a térségben

Valóságos közegészségügyi „tragédia” körvonalazódik a Gázai övezetben az üzemanyag és az ivóvíz hiánya miatt – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Közegészségügyi tragédia a Gázai övezetben
Konkrétan ő senkinek nem ártott…
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Abed Zagout

Ha nem jut be üzemanyag a területre, összeomlanak a higiénés szolgáltatások – jelentette ki James Elder, az UNICEF szóvivője videós sajtótájékoztatóján Kairóból. „Keserves gondokat okoz a vízhiány. Tűrhetetlen állapotokat idéz elő, hogy nincs elég vécé, fekália lepi el a sűrűn lakott negyedeket” – mondta el a szóvivő. Hozzátette, az embereknek a személyi higiénére alig van lehetőségük, még egy egyszerű kézmosás is nehézséget okoz jelenleg a Gázai övezetben.

Az UNICEF munkatársa figyelmeztetett arra, hogy ha a vízhiány továbbra is fennmarad, tragikus módon emelkedni fog a gyerekhalálozások száma, mert a gyerekeket tömeges járványok veszélye fenyegeti. Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője azt közölte: pillanatnyilag nincs arra utaló jel, hogy kolera ütötte volna fel a fejét a Gázai övezetben. Ugyanakkor kiemelte, hogy több ezer fizikailag leggyengült ember szenved hasmenéses megbetegedésektől, ami hasonlóan komoly veszélyt jelent.

Izraelben 1200 emberrel végeztek a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október elején végrehajtott terrortámadásukban, és mintegy 240 embert túszként a Gázai övezetbe hurcoltak. A Hamász közlése szerint az izraeli hadsereg által válaszul indított hadműveletekben már több mint 13 300 ember halt meg a Gázai övezetben, az áldozatok között több mint 5600 gyerek van.

Kapcsolódó írásaink