Külföld

Izraeli–palesztin konfliktus: a biztonságpolitikai szakértő szerint messze a háború vége

Demkó Attila a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy nagyon nehéz lesz felszámolni a Hamászt

„Az biztos, hogy ez még messze nem a vége a háborúnak, de talán még nem is a közepe” − jelentette ki a szakértő.

Izraeli–palesztin konfliktus: a biztonságpolitikai szakértő szerint messze a háború vége
Demkó Attila
Fotó: Facebook/Demkó Attila

A Wall Street Journal arról írt, hogy izraeli elemzők szerint csak részben semmisítették meg a Hamász katonai infrastruktúráját, és most irányt kell váltaniuk: délre kell tolódniuk, ott pedig szinte biztosan nehéz dolga lesz az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF), hiszen jobban felkészült a terrorszervezet a fogadásukra – tájékoztatott a Magyar Nemzet cikke alapján a mandiner.hu.

„A Hamász katonai infrastruktúráját és hátterét azonban fel lehet számolni, de ehhez az egész Gázai övezet megszállására van szükség. Az összes alagútrendszert, az összes rejtett gyárat, a manufaktúrákat meg kell semmisíteni, ami pedig egy hosszabb folyamat lesz” – fogalmazott Demkó Attila, aki úgy véli, három szintje van a háborúnak, hiszen Izraelnek több oldalra is figyelnie kell: Gázában folyik a háború a Hamásszal, az északi fronton is folyamatosak a harcok. Szerinte Gázában izraeli győzelem várható, a másik két szinten egyelőre nem tudni, hogy kiterjed-e a háború.

Kiderült: sok Hamász-terrorista szökhetett el délre, így a szakértő szerint Izrael fokozni fogja a bombázást a déli régió sűrűn lakott, városi területein, amelyekről úgy tartják, hogy Hamász-alagutak lehetnek ott. A Hamász taktikája ugyanakkor a civilek életét veszélyezteti: bebújnak a civil társadalom mögé, remélvén, hogy Izrael nem lövi az embereket, mondja Demkó.

Izrael így hiába akarja, nem tudja védeni a polgári lakosságot − mondta el a biztonságpolitikai szakértő, aki hozzátette: Egyiptom nem engedi át az országba a civileket biztonsági kérdések miatt, így viszont leszűkül a tér.

„Afrikában is, Dél-Amerikában is, de a világ nagy részében a kolinizáció-dekolonizáció narratívájába sikerült elültetni a palesztinoknak és a nemzetközi baloldalnak is ezt a konfliktust. Látszik, hogy a Nyugat kezd magára maradni. A nyugati vezetőknek már a saját utcáikon is rendet kell tartaniuk” – mondta Demkó Attila.

Kapcsolódó írásaink