Külföld

Helybenhagyta egy moszkvai bíróság a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov idegen ügynöki státusát

Muratov lapja, a Novaja Gazeta a Telegram-csatornáján közölte, hogy a bírónak mindössze öt percbe tellett elvetni a kereset

Elutasította egy moszkvai bíróság kedden Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró keresetét az ellen, hogy a hatóságok külföldi ügynöknek minősítették.

Helybenhagyta egy moszkvai bíróság a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov idegen ügynöki státusát
A moszkvai bíróság elutasította Dmitrij Muratov keresetét
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Muratov lapja, a Novaja Gazeta a Telegram-csatornáján közölte, hogy a bírónak mindössze öt percbe tellett elvetni a kereset. Az újságíró, aki a per idejére felfüggesztette főszerkesztői beosztását, közölte: minősítésének az volt az oka, hogy külföldi ügynöknek minősített YouTube-csatornákon szerepelt, noha semmi olyat nem tett, ami törvénybe ütközött volna.

„Véleményem szerint az Oroszországi Föderációban betiltották az újságírói hivatást” – nyilatkozott.

Az orosz média más vezető független fórumaihoz hasonlóan a Novaja Gazeta is leállította oroszországi megjelenését, miután Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, és a parlament elfogadott egy új törvényt az orosz fegyveres erők „lejáratása” és a róluk szóló hamis információk tudatos terjesztése ellen.

A külföldi ügynöknek minősített természetes vagy jogi személyeknek jól láthatóan fel kell mindig tüntetniük, hogy ebbe a státusba helyezték őket, valamint bürokratikus pénzügyi ellenőrzésnek kell alávetniük magukat.

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, részben a tavaly augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából. A lap, amelynek három évtized alatt hét újságíróját gyilkolták meg, vezető tényfeltáró sajtóorgánum maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is.

Kapcsolódó írásaink