Külföld

Észak-Korea rakétát bocsátott fel, feltehetőleg kémműholddal a fedélzetén

A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található kísérleti telepről indították

Észak-Korea rakétát bocsátott fel, amely egy feltételezett kémműholdat hivatott Föld körüli pályára állítani – jelentette a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadseregre hivatkozva helyi idő szerint kedden késő este.

Észak-Korea rakétát bocsátott fel, feltehetőleg kémműholddal a fedélzetén
Rakétaindítás valahol Észak-Koreában (képünk illusztráció)
Fotó: AFP / KCNA via KNS /STR

Phenjan kedden arról értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi. Ehhez képes már kedden végrehajtotta azt.

A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található kísérleti telepről indították el helyi idő szerint este 10 óra 43 perckor. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága nem közölt további részleteket az indításról, így azt sem tudatta, hogy a háromfokozatú rakétával sikerült-e Föld körüli pályára állítani a műholdat. Phenjan sikertelenül már májusban és augusztusban is próbálozott a felbocsátással.

Szöul óva intette Phenjant a kísérlettől, mondván, hogy azzal megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Korea ballisztikus rakétaprogramját betiltó határozatait.

A KCNA észak-koreai hírügynökség kedden közölte, hogy Phenjan „szuverén joga” növelni katonai erejét az amerikai vezetésű űrmegfigyelési rendszerrel szemben.

Kapcsolódó írásaink