Külföld

Amerikai pénzügyminiszter: Ukrajna teljesen az amerikai támogatástól függ

Ukrajna teljes mértékben az amerikai segítségre van utalva mind a hadsereg, mind a civil társadalom működésében – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn a CNBC-nek, írja az Oroszhírek.

Amerikai pénzügyminiszter: Ukrajna teljesen az amerikai támogatástól függ
Janet Yellen
Fotó: AFP/Pool/Mark Schiefelbein

Yellen azt állította, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás „kritikus prioritás” az USA nemzetbiztonsága szempontjából.

„Ha Putyin megnyerné ezt a brutális háborút Ukrajnában, akkor legközelebb egy NATO-szövetségesünknél láthatunk támadást” – hangsúlyozta.

„Nem hagyhatjuk, hogy Ukrajna elveszítsen egy csatát a hazai fronton, mert nincs elég pénze arra, hogy az iskolai tanárokat az osztálytermekben és az elsősegélynyújtókat munkában tartsa, miközben a csatatéren hősiesen harcol, ezért Ukrajna teljes mértékben függ ettől a segélytől” – mondta Yellen a csatornának.

A pénzügyminiszter az EU nemrég bejelentett 50 milliárd eurós segélycsomagját, amelyet a következő négy évben osztanak ki Ukrajnának, valamint az IMF által biztosított 15,6 milliárd dolláros alapot hozta fel példaként arra, hogy az Egyesült Államoknak hogyan kellene hozzájárulnia a korrupt kijevi rezsim támogatásához – írták.

Kapcsolódó írásaink