Külföld

Zelenszkij az ukrajnai háborúról: Ez nem mozi, és nem fog minden olyan gyorsan véget érni, mint ahogy szeretnénk

Ukrajna kész „hosszú ideig harcolni anélkül, hogy embereket veszítene”

Az ukrajnai háború nem ér véget olyan gyorsan, mint szeretnénk, mert ez nem egy film, hanem „napi kemény munka”, ami mögött az ukránok és a katonák élete áll, és amihez idő kell – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök a Lachlan Murdochhal, a Fox Corporation vezérigazgatójával és a Fox News amerikai tévécsatorna újságíróival tartott találkozóján, számolt be az rbc.ua hírportál az államfő honlapjára hivatkozva – írta meg a karpatalja.info.

Zelenszkij az ukrajnai háborúról: Ez nem mozi, és nem fog minden olyan gyorsan véget érni, mint ahogy szeretnénk
Zelenszkij
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

A jelentés szerint Zelenszki azt mondta: „Valamiért az emberek ezt (a háborút – a szerk.) úgy kezelik, mint egy filmet, és arra számítanak, hogy nem lesznek hosszú szünetek a cselekményben, mindig változik a kép a szemük előtt, minden nap van valami meglepetés.” Szerinte az ukránok és az ukrán katonák számára a háború „nem film, hanem a mi életünk, ez napi kemény munka”, és időbe telik, hogy elkészüljön. „Nem fog minden olyan gyorsan véget érni, mint szeretnénk, de nincs jogunk feladni, és nem is fogjuk ezt tenni” – hangsúlyozta az elnök.

Korábban Zelenszkij a The Economist című brit lapnak adott interjújában azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz diktátor nem érti, hogy veszíteni fog egy hosszú háborúban. Ugyanakkor ő maga nem akar hosszú háborúra gondolni, de készül rá.

Ezt megelőzően Ukrajna elnöke kijelentette, hogy Ukrajna kész „hosszú ideig harcolni anélkül, hogy embereket veszítene”. Szerinte a legfontosabb az, hogy „minimalizálják az áldozatok számát, mint például Izrael esetében”.

2022 júniusában Volodimir Zelenszkij annak a reményének adott hangot, hogy Oroszország teljes körű háborúja Ukrajna ellen az év végéig, még a tél beállta előtt véget ér.

Kapcsolódó írásaink

Podoljak: Ukrajna eltűnhet a térképről

ĀAz ukrán elnök egyik vezető tanácsadója azt állítja, ha nem foglalják vissza Oroszországtól az elvesztett területeket, azzal azt kockáztatják, hogy Ukrajna eltűnhet a világ térképéről