Külföld

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában

Az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában – jelentette be hétfőn a cseh elnöki hivatal.

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezik Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő. A tanácskozásra a prágai várban kerül sor. A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

A Hradzsin sajtóosztályának hétfői közlése szerint az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserélnek nemzetközi kérdésekről.

Csehország – a prágai elnöki hivatal szerint – a visegrádi négyeket a jószomszédi kapcsolatok ápolására alkalmas közép-európai platformnak tekinti. „Az együttműködésnek gyakorlatiasnak kellene lennie, amely a négy ország lakosságának érdekeit szolgálja ezt jelzi a cseh elnökség mottója is: V4 a polgárokért” - idézi a közleményt a CTK hírügynökség.

A Nemzetközi Visegrádi Alap, amely jelenleg 10 millió euróval gazdálkodik évente, kulturális projekteken, tudományos és oktatási együttműködésen keresztül támogatja a négy ország lakosságának jobb kölcsönös megértését. A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000-ben hozta létre a négy ország, s a működéséhez szükséges összeget egyenlő arányban közösen adják össze.

A cseh elnöki hivatal közlése szerint a visegrádi államfők megvitatják a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit. A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-ek korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának bebiztosítása, a határokon átnyúló együttműködés. A csúcstalálkozó eredményeiről az államfők szerda délután sajtóértekezleten adnak tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink