Külföld

Ukrajnában felmentették a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat vezetését

Nem ez az első átrendeződés az utóbbi időben

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetését – jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője.

Ukrajnában felmentették a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat vezetését
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

„Felmentették Jurij Scsigolt Ukrajna Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálatának elnöki tisztségéből” – írta a tisztviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt.

A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt.

Nem ez az első átrendeződés az ukrán biztonsági és különleges szervek vezetésében az utóbbi időben. Pénteken vált ismertté, hogy menesztették Olekszandr Taraszovszkijt, az Ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének helyettesét. November 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Viktor Horenko, a különleges műveleti erők parancsnoka helyére Szerhij Lupancsukot nevezte ki.

Vasárnap Zelenszkij bejelentette, hogy menesztette az ukrán hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát. Tetyana Osztascsenko helyére Anatolij Kazmircsukot nevezte ki, aki korábban a kijevi Nemzeti Katonai Orvosi Klinikai Központot vezette.

Kapcsolódó írásaink

Podoljak: Ukrajna eltűnhet a térképről

ĀAz ukrán elnök egyik vezető tanácsadója azt állítja, ha nem foglalják vissza Oroszországtól az elvesztett területeket, azzal azt kockáztatják, hogy Ukrajna eltűnhet a világ térképéről