Külföld

Nógrádi György: Több ukrán tartalék nincs!

Az ukrán külföldi hírszerzés és a különleges műveleti erők vezetője is áldozatul esett Volodimir Zelenszkij tisztogatásainak, talán nem függetlenül attól, hogy a nyugati sajtó szerint az Északi Áramlat felrobbantását az elnök háta mögött intézték. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel a csökkenő és bizonytalan nyugati támogatásokról, a behívható emberek körének újabb kiszélesítéséről és Ukrajna kilátásairól beszélgettünk.

Nógrádi György: Több ukrán tartalék nincs!
Nógrádi György
Fotó: MH archív/Nagy Balázs

– Volodimir Zelenszkij az elmúlt napokban menesztette a külföldi hírszerzés és a különleges műveleti erők vezetőjét. Összefüggésben lehet ez azzal, hogy a múlt héten újabb bizonyítékokat mutatott be a nyugati sajtó arra vonatkozóan, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot – esetleg az elnök tudta nélkül –, vagy mire véljük ezt az egészet?

– Kezdjük az elején. Most jutott el az USA oda, hogy azt az összeget, amit eddig adott Zelenszkijnek – havi 1,1 milliárd dollárt – már nem tudja biztosítani. Levitték 0,8-ra, de mivel a demokraták bajban vannak, így minden képlékeny. Ursula von der Leyen ugyan bejelentette, hogy az Európai Unió kifizeti az ukrán költségvetési hiány felét, de erre a bizottság elnökének nem volt felhatalmazása.

Eközben Zelenszkij leváltotta amellett, amit ön mond, az ukrán hadsereg egészségügyi főnökét is, egy vezérőrnagyot. Tehát rendkívül komoly a tisztogatás, holott a hadsereg azt kérte, mostantól a kinevezéseknél az elnök vegye figyelembe a javaslataikat.

A hadihelyzet kedvezőtlen. A napi 500-1000 méteres előre nyomulásból, amit Zelenszkij elvárna, nem lett semmi. Az ukránokkal szemben nagyon komoly dróntámadások vannak oroszok részéről, többek közt Kijev ellen, és most először mondták ki nyugati katonai szakértők, hogy hiába adják oda az F–16-osokat, a háborúban a fordulat nem lesz, a légteret az oroszok ellenőrzik és fogják a jövőben is ellenőrizni.

Tehát Zelenszkij pozíciói folyamatosan romlanak. Zárójelben jegyzem meg, hogy Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetője bejelentette tegnap, hogy azt kéri: a lakosság tűrjön tovább, mert folytatni kell a harcot, és ha lemondanának a Krímről, megszűnne Ukrajna. Ez nem igaz, nem fog megszűnni Ukrajna, de a Krímet sem fogják tudni visszaszerezni.

– Részben érintette, hogy az USA átmeneti költségvetéséből kimaradt Ukrajna. Ehhez képest most a védelmi miniszter, Lloyd Austin elrepült Kijevbe azzal az üzenettel, hogy az Egyesült Államok továbbra is mellettük áll. Pénz híján mit akar ezzel demonstrálni?

– Az amerikai költségvetésből Ukrajna továbbra is soron kívül támogatást kap, és David Cameron új brit külügyminiszter (korábbi miniszterelnök) első útja is Kijevbe vezetett, ahol bejelentette, hogy amíg a háború tart Nagy-Britannia támogatja őket. Tehát nem mondtak le Ukrajnáról, csak a gázai háború átértékelte az amerikai politikát. Súlypont eltolódás van. Az első helyen most Izrael áll, és Ukrajna hátrébb csúszott.

– Egy friss ukrán hír szerint ismét módosítják a hadkötelezettségről szóló törvényt, hogy még több embert hívhassanak be. Van még hová szélesíteni a kört? Maradtak még tartalékai Kijevnek?

– A jelenlegi megítélésünk szerint több ukrán tartalék nincs. Ötletek persze vannak. Bejelentették, körülbelül 10 napja, hogy 2028-tól létrehozzák a hivatásos hadsereget. Ez is egy csodálatos ötlet, de a megvalósításnak két feltétele van: ehhez emberanyag kell, ami nincs, és pénz kell, ami nincs. Tehát ezek rendkívül utópisztikus elképzelések. Korábban azt is kérték, hogy Nyugat-Európából térjenek haza azok a férfiak, akik elmentek, és harcoljanak. Ment bárki is? Nem.

Kapcsolódó írásaink