Külföld

Felmérés: A lengyelek jelentős része ellenzi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását

Lengyelországban az állampolgárok 44 százaléka ellenzi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását – ismertette hétfőn a Super Express című lap a Pollster közvélemény-kutató friss felmérését.

Felmérés: A lengyelek jelentős része ellenzi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását
Lengyelországban 2009-ben szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A kutatás szerint a válaszadóknak csupán 27 százaléka tartotta jó ötletnek a kötelező katonai szolgálatot, 13 százalék úgy vélte, a szolgálat mindkét nemre vonatkozhatna, körülbelül 16 százalék pedig nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre.

A kötelező szolgálatot ellenzők nagy része férfi – tette hozzá a Super Express.

Kazimierz Kik politológus a lapnak azt mondta, hogy a lengyelek zöme egyre inkább a háborúval azonosítja a hadsereget, márpedig ahogy az emberek „európaizálódnak”, úgy gyengül a háború elfogadottsága is.

„Az eredmény a prioritások változására is utal; az emberek már nem a háborúra való felkészülést érzik a legfontosabbnak, inkább saját kényelmükkel törődnek” – tette hozzá.

Lengyelországban 2009-ben szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot, 2010-re már a fegyveres erők teljes egésze hivatásos katonákból állt.

Kapcsolódó írásaink

Kik mennének a frontra, ha eszkalálódna a háború?

ĀAz elmúlt időszakban a korábbi tendenciákkal ellentétben egyre több ország vezetné vissza a katonai szolgálatot, annak ellenére, hogy a vasfüggöny elbontását követő évtizedekben az országok sorra hagytak fel a sorkatonaság intézményével