Külföld

Az ENSZ palesztin segélyszervezetét aggasztja a gázai evakuáltak nagy száma

A Gázai övezetben a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma elérte az 1,7 milliót

A szervezet iskolaépületeiben mintegy 900 ezer menekültnek ad hajlékot, de ennél sokkal többen, több százezren maradtak fedél nélkül. Üzemanyag híján nem működnek a víztisztító berendezések sem, így szennyezett az ivóvíz, ami betegségek kialakulásához vezet, sőt félő, hogy kolerajárvány tör ki – közölte a helyi média.

Az ENSZ palesztin segélyszervezetét aggasztja a gázai evakuáltak nagy száma
Palesztin Vörös Félhold-mentőautók szállítják át Egyiptomba a Gáza város es-Sifá kórházából evakuált koraszülötteket. Huszonnyolc koraszülött érkezett Egyiptomba, közölte az egyiptomi média
Fotó: AFP/Said Khatib

A palesztin Vörös Félhold segélyszervezet közölte, hogy az es-Sifá kórházból elszállított 28 koraszülöttet a Gázai övezet déli részén, Rafahban lévő Emiratus kórházból mentőautókkal egyiptomi intézményekbe vittek át, de három, jobb egészségi állapotban lévő kisbaba a rafahi kórházban maradhatott.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Vöröskereszttel a sebesültek evakuálásáról a gázai Indonéz Kórházból, amelyet körülvettek az izraeli katonák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Katar elítélte az izraeli hadsereg akcióit az övezet északi részén, Bét Lahijában fekvő kórháznál. A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta: „megdöbbentette” a kórház körülvétele.

Az egészségügyi minisztérium szerint mintegy hétszáz ember, köztük 259 sebesült, illetve beteg van még az es-Sifá kórház épületeiben, a minisztérium szerint tragikus helyzetben, víz, villany és élelem nélkül.
Az izraeli hadsereg egyik hírszerző egységének tagjai a Gázai övezetben kialakítottak egy bázist, amelyen eddig mintegy háromszáz iszlamista terroristát hallgattak ki, és utána közülük sokakat Izraelbe szállítottak további kihallgatásra – közölte a hadsereg szóvivője.

A kihallgatottak beszéltek a Hamász alagútjairól, raktárairól, módszereiről, például arról, hogy fegyvereseik hogyan vegyülnek el a civil lakosság között. Egyikük azt mondta, hogy az es-Sifá kórházban körülbelül száz Hamász-fegyverest látott orvosi ruhába öltözve – tette hozzá a szóvivő.

A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom a háború kezdete óta a legjelentősebb rakétatámadás-sorozatát hajtotta végre hétfőn Izrael ellen. A katonai szóvivő közlése szerint Izrael válaszul támadta a Hezbollah főhadiszállását és egyéb infrastruktúráját, valamint Metula város térségében egy terroristaosztagot.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter megállapodott Amír Jaron jegybankelnök hivatali idejének meghosszabbításáról egy újabb ciklusra. Közleményük szerint a kormány következő ülésén terjesztik be döntésüket jóváhagyásra.

Kapcsolódó írásaink