Külföld

Budapest 150 – konferencia Bécsben

A fényképek mindent megörökítettek

Immár százötven éve létezik a Pest, Buda és Óbuda egyesülésével létrejött Budapest. Az évfordulóról Bécsben is megemlékeztek.

Budapest 150 – konferencia Bécsben
Esti panoráma a Várból tekintve
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Harun Ozalp

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából november 16-án nyílt meg a Collegium Hungaricum UngArt Galériájában az Egy modern metropolisz születése című fotókiállítás – adta hírül az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a műsorban elhangzott, mindez egybeesett a fényképezés elterjedésével, így számtalan fotó dokumentálja a 150 éves fejlődést.

A tárlat anyaga ezekből kínál egy válogatást, a 19. század végi és 20. század eleji fotókkal a városkép változásait és a mai viszonyok kialakulását bemutatva. Az ORF emlékeztet, 1873-ban a három rész, Pest, Buda és Óbuda az urbanizáció nagyon különböző szintjén állt.

Az évforduló kapcsán szervezett találkozón Tóth Enikő, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológusa a budapesti Nagykörút markáns épületeit mutatta be előadásában. A szakember külön kiemelte a Vígszínház vagy a New York Biztosító Társaság palotáját és a sok pompás bérházat, középületet.

Kapcsolódó írásaink