Külföld

Örményország és Azerbajdzsán meg tudott egyezni békeszerződésük alapelveiben

Örményország és Azerbajdzsán meg tudott egyezni békeszerződésük alapelveiben – jelentette be Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése őszi ülésszakának nyitóünnepségén szombaton Jerevánban.

Örményország és Azerbajdzsán meg tudott egyezni békeszerződésük alapelveiben
Nikol Pasinján
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az örmény miniszterelnök azt mondta, a béke alapelveiről sikerült megállapodni Azerbajdzsánnal, amit az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a közvetítésével sikerült elérni az Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott egyeztetések során Brüsszelben.

Az örmény kormányfő szerint rossz hír azonban, hogy „továbbra is különböző diplomáciai nyelvet beszélünk, és nagyon gyakran nem értjük egymást”. A hosszan tartó konfliktus, a sok ezer áldozat és rab, a gyűlölet légköre és az a gyanú, hogy még a konstruktív kijelentések mögött is rossz szándékot sejtenek, kisebb-nagyobb mértékben mindkét félre igaz – jegyezte meg Nikol Pasinján.

Az örmény miniszterelnök felajánlotta szombaton Azerbajdzsánnak, hogy paritásos alapon cseréljék ki foglyaikat.

A jereváni fórumon az örmény kormányfő kijelentette még: Azerbajdzsán egyes lépései azt a benyomást keltik, hogy újabb katonai műveletekre készül Örményország ellen. Például „rendkívül gyanúsnak tűnik, hogy hivatalos szinten Azerbajdzsánban az Örmény Köztársaságot Nyugat-Azerbajdzsánnak kezdték hívni. Így tanítják az iskolákban és az egyetemeken is” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink