Külföld

Betiltották a karácsonyt Betlehemben

„A Hamász mártírjainak” emlékét sértené a főtéren a karácsonyfa az indoklás szerint

A brit Telegraph közölte a betlehemi önkormányzat bejelentését: „A betlehemi önkormányzat munkatársai bejelentették, hogy a mártírok tiszteletére és a gázai népünkkel való szolidaritásból leszerelik a városrészekben több éve felállított karácsonyi díszeket, és eltávolítanak minden ünnepre utaló jelképet” - írja a mandiner.hu.

Betiltották a karácsonyt Betlehemben
Emberek gyülekeznek a Jib Al-Deeb iskola helyén, miután az izraeli hatóságok lerombolták azt a ciszjordániai Betlehemben
Fotó: NorthFoto

A betlehemi városi szóvivő a lapnak elmondta, hogy szerinte az általános palesztinai helyzet amúgy is olyan, hogy az emberek nem igazán szeretnének ünnepelni. „Most a város lakói szomorúak, dühösek és feldúltak; népünket Gázában hidegvérrel lemészárolják és megölik, ezért egyáltalán nem helyénvaló ilyen ünnepségeket tartani, miközben Gázában mészárlás folyik, Ciszjordániában pedig támadások. Betlehemnek inkább a részvétnyilvánítás és gyász üzenetét kell küldenie” – mondta a lapnak a szóvivő.

A lakosság a városi tanács szerint egyetért a döntéssel, ami nem meglepő, hangsúlyozzák: mióta palesztin önkormányzat vette át az irányítást több mint 20 évvel ezelőtt, a keresztények 90 százaléka elmenekült Betlehemből.

Az önkormányzat a Telegraph kérdésére azt hozzátette, hogy az imákat és a vallási szertartásokat továbbra is engedélyezik. A ciszjordániai Betlehem, mint tudjuk, arról híres, hogy az Újszövetségben Jézus Krisztus születési helye.

Kapcsolódó írásaink