Külföld

Zelenszkij: Kevesebb tüzérségi lövedéket kapunk, mióta Izrael megkezdte hadműveletét

Ukrajnába kevesebb tüzérségi lövedék érkezett, mióta Izrael megkezdte a Hamász elleni hadműveletet – állította Volodimir Zelenszkij elnök. Elmondta, hogy az országok között kiéleződött a lőszerekért folyó verseny, különösen a 155 mm-es lövedékekért, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Zelenszkij: Kevesebb tüzérségi lövedéket kapunk, mióta Izrael megkezdte hadműveletét
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

A hét elején a Bloomberg arról számolt be, hogy a Pentagon növelte a fegyverszállításokat Izraelnek a gázai hadjárat közepette. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szintén nemrég figyelmeztette Kijevet, hogy a tagállamok nem szállíthatnak többé fegyvereket a meglévő készletekből.

Csütörtökön Kijevben újságíróknak nyilatkozva Zelenszkij megjegyezte, hogy „a szállításaink csökkentek” és „valóban lelassultak” – idézi szavait az AFP.

„EZ NEM OLYAN, MINTHA AZ USA AZT MONDTA VOLNA: NEM ADUNK UKRAJNÁNAK SEMMIT. NEM. CSAK ARRÓL VAN SZÓ, HOGY MINDENKI MAGA HARCOL A KÉSZLETEKÉRT” – PONTOSÍTOTT AZ UKRÁN VEZETŐ.

Zelenszkij szerint a helyzet azért súlyosbodott, mert „most a raktárak üresek, vagy van egy törvényes minimum, amit egy adott állam nem adhat át”.

A Bloomberg szerdán a védelmi minisztérium október végi belső listájára hivatkozva arról számolt be, hogy Washington az elmúlt hetekben növelte az Izraelnek nyújtott védelmi támogatást anélkül, hogy ezt nyilvánosan bejelentette volna.

A Pentagon saját készleteiből biztosított fegyverek között 57 ezer darab 155 milliméteres, nagy robbanóerejű tüzérségi lövedék van – állította a lap.

Az EU Külügyi Tanácsának keddi ülése előtt újságíróknak nyilatkozva Borrell elmondta, hogy az unió már több mint 300 ezer tüzérségi lövedéket szállított Ukrajnának, kimerítve a meglévő készleteket. A külügyi vezető hozzátette, hogy az EU-nak most át kell térnie a hazai gyártású lőszerekre, hogy Kijev követeléseit kielégítse.

Üzenetéhez csatlakozott Boris Pistorius német védelmi miniszter is, aki arra figyelmeztetett, hogy Brüsszel valószínűleg nem lesz képes teljesíteni ígéretét, miszerint jövő márciusig egymillió tüzérségi lövedéket biztosít Ukrajnának. A feltételezett hiányt az európai termelési kapacitások elégtelenségének tulajdonította.

Miután a hónapok óta tartó nyári ellentámadás nem hozott jelentős eredményt, Ukrajna az utóbbi időben megduplázta a nyugati támogatói felé az újabb fegyverek és lőszerek iránti igényét.

Oroszország ismételten kijelentette, hogy a Kijevnek nyújtott katonai támogatások semmilyen mennyiségben nem változtathatják meg a konfliktus menetét, és arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos fegyverszállítások csak a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontáció kockázatát növelik.

Kapcsolódó írásaink