Külföld

Putyin: Oroszország nem tervezi, hogy bezárja az ablakot Európára

Oroszország nem tervezi, hogy „bezárja az ablakot Európára”, még akkor sem, ha néha úgy gondolja, hogy bizonyos dolgokat „egy kicsit bezár, amikor huzat van” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári kulturális fórumon, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Putyin: Oroszország nem tervezi, hogy bezárja az ablakot Európára
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Gavriil Grigorov

„Amikor huzat van, az ember azt gondolja: talán ésszerű lenne egy kicsit becsukni az ablakot, csak hogy ne fázzunk. De a mi időjárásunk jó, látják: tegnap a miniszterelnök [Mihail Misusztyin] büszkén számolt be arról, hogy a múlt hónapban 5,5 százalékos gazdasági növekedés volt” – mondta Putyin.

„Az éves mutató három százalék fölött lesz. Mi óvatosan szoktuk mondani: 2,7 százalék vagy 2,5 százalék vagy 2,8 százalék lesz. most már biztosan mondjuk: három százalék fölött lesz. nem mondanám azt, hogy »mint Európában«, hogy ne hangozzék önteltségnek vagy dicsekvésnek. sok problémánk van.”

„Nem akarjuk megszakítani a kapcsolatokat senkivel, de nem is tesszük. Nem zárunk be semmit – sem ajtókat, sem ablakokat, sem szellőzőket” – húzta alá Putyin.

„Nincs konfliktusunk az európai társadalommal.”

„Nehéz dolgunk van az európai elitekkel” – tette hozzá az orosz elnök, megjegyezve, hogy „ha valaki úgy döntött, hogy elkeríti magát, akkor az az ő dolga, csak kirabolja magát”.

Putyin értetlenségének adott hangot, hogy „hogyan lehet betiltani Csajkovszkijt, Sosztakovicsot, Glinkát” – ami Nyugaton történik.

„Mi nem teszünk ilyet – húzta alá. – Biztos vagyok benne, hogy az idő mindent helyre fog tenni.”

A 9. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum november 16. és 18. között kerül megrendezésre. A rendezvényt az orosz kormány és kulturális minisztérium, valamint Szentpétervár városvezetése és az Állami Ermitázs Múzeum szervezi.

Kapcsolódó írásaink