Külföld

Oroszország két afrikai országba küldött ingyenes gabonaszállítmányt

Oroszország ingyenes gabonaszállítmányt küldött Burkina Fasóba és Szomáliába – közölte pénteken Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a szállítmányok várhatóan november végén vagy a jövő hónap elején érkeznek meg, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Oroszország két afrikai országba küldött ingyenes gabonaszállítmányt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Stringer

A moszkvai „Rosszija” nemzetközi kiállításon Patrusev kijelentette, hogy az afrikai országok várhatóan összesen 200 ezer tonna ingyenes orosz gabonát kapnak az év végéig.

„AZ ELSŐ KÉT HAJÓ EGYENKÉNT 25 000 TONNA OROSZ BÚZÁVAL MÁR ELHAGYTA AZ OROSZ KIKÖTŐKET SZOMÁLIÁBA ÉS BURKINA FASÓBA. VÁRHATÓAN NOVEMBER VÉGÉN VAGY DECEMBER ELEJÉN ÉRKEZNEK MEG” – MONDTA A MINISZTER.

Oroszország 2023 végéig ingyenes gabonaszállításokat fog végezni a Közép-afrikai Köztársaságba, Zimbabwébe, Maliba és Eritreába is, annak a megállapodásnak a részeként, amelyet Vlagyimir Putyin elnök jelentett be a júliusban Szentpéterváron tartott Oroszország–Afrika Fórumon.

Ugyanebben a hónapban Moszkva elutasította a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megújítását, azzal vádolva a Nyugatot, hogy továbbra is akadályozza az Oroszországból érkező élelmiszer- és műtrágyaszállítmányokat.

A kezdeményezést eredetileg az ENSZ és Törökország közvetítette 2022 júliusában, és az volt a célja, hogy megkönnyítse az ukrán gabona világpiacokra, különösen a szegény országokba irányuló kivitelét, cserébe az orosz mezőgazdasági exportot akadályozó nyugati szankciók feloldásáért.

A nyugati korlátozások ellenére Oroszország 2022-ben 11,5 millió tonna gabonát szállított Afrikába.

Kapcsolódó írásaink