Külföld

Nagy bajban van Scholz, hamarosan teljesen széteshet Németország

A németek 40 százaléka azt szeretné, ha feloszlana a kormány, és jönne egy új választás

Nagy pofont kapott az Alkotmánybíróságtól a német kormány: alkotmányellenesnek nyilvánították a covidpénzek átcsoportosítását, amellyel a koalíció a környezetvédelmi stratégiát finanszírozta volna. Sokan már a kormány esetleges széteséséről beszélnek – írja a mandiner.hu.

Nagy bajban van Scholz, hamarosan teljesen széteshet Németország
Olaf Scholz
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Michael Kappeler

Amikor a német szociáldemokraták 2021-ben hármas szövetséget kötöttek a zöldekkel és a szabaddemokratákkal, a szokatlan koalíciót úgy adták el, mint ami gyökeresen meg fogja változtatni a német politikát. Két év után azonban a koalíció romokban áll – írja a Politico oldalán Matthew Karnitschnig.

A német legfelsőbb bíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a koalíció környezetvédelmi stratégiájának központi elemét, vagyis azt, hogy átcsoportosítsák a Covid–19 vészhelyzeti alapból megmaradt 60 milliárd eurót a koalíció éghajlatvédelmi programjának a finanszírozására.

Mint a szerző leírja: a német kormányok nem szoktak összeomlani, mivel általában két párt alkotja őket. Azonban most egyre többen felvetik Németországban, hogy esetleg Olaf Scholz ejti a zöldeket és a liberálisokat, és koalícióra lép a kereszténydemokratákkal.

A Politico szerzője azonban azt írja, erre kevés esély van, különösen, mivel a kereszténydemokraták magasan vezetnek a szociáldemokraták előtt, és nem érné meg nekik egy ilyen félidős koalíció.

A szakértelem hiánya

A szerző rámutat, hogy júliusban hasonlóan kínos helyzetbe került a kormány, amikor a bíróság felfüggesztett egy szavazást a Bundestagban, mivel a kormány nem adott elég időt az ellenzéknek arra, hogy áttekintse a törvényjavaslatot.

A felmérések szerint a balos koalíció Németország történetének egyik legnépszerűtlenebb kormánya.

A németek 40 százaléka azt szeretné, ha feloszlana a kormány, és jönne egy új választás.

Adóvita

A koalíció legnagyobb problémája, hogy a zöldek és a liberálisok a fiskális kérdésekben nem értenek egyet. A covidpénzek felhasználása eredetileg arra lett volna jó, hogy kielégítse a szabaddemokraták fiskális igényeit, és eleget tegyen a zöldek környezetvédelmi prioritásainak is.

A szerző szerint lehetetlen a 60 milliárd eurós hiány pótlása.

Az alternatív lehetőség a liberálisok által ellenzett adóemelés, vagy épp ellenkezőleg: a zöldek és a szociáldemokraták által ellenzett kiadáscsökkentés lenne.

A Christian Linder által vezetett FDP drámaian rossz eredményeket produkált a regionális választásokon, miután szembement a saját szigorú fiskális nézeteivel, és elfogadott több költségvetésen kívüli „árnyékbüdzsét”, beleértve a speciális klímaalapot is.

Németország 2024-re szóló 446 milliárd eurós rendes költségvetése nincs veszélyben, azonban számos infrastrukturális beruházás és környezetvédelmi támogatás jövője kétséges – írja a Politico szerzője.

A koalíció a rendes szövetségi költségvetésen kívüli 60 milliárd euróból létrehozta az úgynevezett „éghajlatváltozási alapot”, és a pénzt már korábban elkülönítette töltőállomásokra és a vasúti pályák korszerűsítésére.

Mint a szerző megjegyzi: Németország költségvetése már így is a végletekig feszített.

A bíróság döntését követően Olaf Scholz ugyanakkor kijelentette: nincsenek veszélyben a terveik.

„A parlamenttel együtt alaposan ki fogjuk értékelni a döntés részletes indoklását és annak következményeit” – mondta Scholz újságíróknak, hozzátéve, hogy a kormány új tervet fog kidolgozni az éghajlatvédelmi alap finanszírozására.

Kapcsolódó írásaink