Külföld

Blinken felszólította Izraelt, lépjen fel a zsidó telepesek által elkövetett erőszak ellen

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította Izraelt, sürgősen lépjen fel a zsidó telepeseknek a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei ellen.

Blinken felszólította Izraelt, lépjen fel a zsidó telepesek által elkövetett erőszak ellen
Az izraeli hadsereg páncélozott járműve a megszállt ciszjordániai Dzsenín menekülttáborban végrehajtott rajtaütés közben. Október 7-e óta legalább 190 palesztin halt meg Ciszjordániában – közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma
Fotó: AFP/Fadel Senna

Antony Blinken, aki az ázsiai–csendes-óceáni csúcstalálkozó kapcsán tartózkodik San Franciscóban, a felhívást a Beni Ganz izraeli ellenzéki vezetővel folytatott telefonbeszélgetés során tette, aki csatlakozott Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjéhez.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Blinken hangsúlyozta, „sürgősen konkrét lépéseket kell tenni a ciszjordániai feszültség enyhítésére, beleértve a szélsőséges telepesek által elkövetett növekvő számú erőszakcselekmények kezelését”.

A két tisztségviselő „megvitatta a Gázába irányuló létfontosságú humanitárius segélyek áramlásának növelésére és felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket” is – derült ki a tájékoztatásból.

Blinken egyben szólt a Hamász túszainak kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről is.

Az izraeli hatóságok szerint mintegy 240 embert ejtettek túszul a Hamász iszlamista mozgalom október 7-én indított dél-izraeli támadásaiban, amelyekben mintegy 1200, többségében civil halt meg. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli megtorló bombázások a Gázai övezetben 11 500 embert öltek meg, többségében civileket, köztük 4710 gyermeket.

Ciszjordániában, az 1967 óta Izrael által megszállt palesztin területen október 7. óta több mint 190 palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák a palesztin egészségügyi minisztérium szerint.

Az izraeli hadsereg fokozza rajtaütéseit és behatolásait, azt állítva, hogy a ciszjordániai „terrortámadások jelentős növekedésére” reagál.

Kapcsolódó írásaink