Külföld

Átússzák a folyót vagy épp embercsempészekben bíznak: így szöknek a háborús besorozás elől az ukrán férfiak

Csaknem húszezer ukrán férfi menekült el a hazájából, mert nem akart harcolni. További húszezer olyan embert kaptak el a határon, akik megpróbáltak elszökni, olvasható a Mandiner.hu-n megjelent cikkben.

Átússzák a folyót vagy épp embercsempészekben bíznak: így szöknek a háborús besorozás elől az ukrán férfiak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak számára megtiltották, hogy elhagyják az országot. A BBC adatai alapján azonban mindennap több tucat olyan ember jut ki az országból, aki nem akar bevonulni.

Vannak, akik folyókat úsztak át, mások az éj leple alatt menekültek át a határon. A BBC News több olyan ukránnal készített interjút, aki elmenekült a behívó elől.

A BBC adatai alapján 19 740 ember jutott át illegálisan 2023 szeptemberéig az ukrán határon.

Ezen felül további 21 113 ember szintén kísérletet tett a menekülésre, azonban őket elkapták. A többség megpróbált átgyalogolni vagy átúszni a határon, csaknem hétezer ember pedig hamis papírokkal kísérletezett.

Korrupció

Vannak bizonyos esetek, amikor egy férfi felmentést kaphat a szolgálat alól, például ha súlyos betegséggel küzd, vagy ha három vagy több gyermeke van.

Augusztusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta: komoly problémát jelent, hogy az ukrán orvosok sok esetben olyanoknak adtak egészségügyi felmentést, akiknek nem szabadott volna. Ekkor azt is bejelentette, hogy a katonai sorozásért felelős összes regionális tisztviselőt eltávolították, és több mint 30 ember ellen emeltek vádat.

Egy augusztusi amerikai jelentés szerint eddig 70 ezer ukrán katona esett el a harcokban.

Kijev nem publikált hivatalos számokat sem a katonái, sem a halottak számáról. Rusztem Umerov védelmi miniszter egy interjúban azt nyilatkozta: 800 ezer fős hadserege van Ukrajnának.

Folyókon át

Sokan az életüket kockáztatva menekülnek el az országból. Vannak, akik Moldova felé a Dnyeszter folyót próbálták átúszni, mások pedig a Tiszát Románia felé.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó ukrán férfi elmondta: ő egyszerűen átsétált a moldovai határon.

Mit kellene csinálnom Ukrajnában?

Nem mindenki harcos, nem zárhatod be az országot” – nyilatkozta a brit tévének Jevgenyij, aki építőmunkásként dolgozott a hazájában.

A BBC interjút készített egy harkivi zenésszel is, akinek egészségügyi felmentést kellett volna kapnia egy műtét miatt, de ezt mégsem adták meg neki. A családja Amerikába emigrált, ő pedig gyalog és egy folyón átúszva jutott Moldovába.

A Telegramon több embercsempész csoport működik. Vannak, akik segítenek „kamucsaládot” létrehozni, valamint egészségügyi papírokat hamisítani. Egy hamis irat másfél millió forintba kerül, de akiket elkapnak, azokat akár nyolc év börtönre is ítélhetik.

Mivel egyelőre nem látszik a háború vége, Ukrajnának minden harcképes férfira szüksége van.

Kapcsolódó írásaink