Külföld

A volt ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna csődbe ment

Ukrajna csődben van, és az ország képtelen önerőből pótolni költségvetési hiányát, mivel szinte teljes mértékben a nyugati segélyekre támaszkodik – jelentette ki pénteken Mikola Azarov volt miniszterelnök, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

A volt ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna csődbe ment
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

A volt politikus azzal érvelt, hogy Ukrajnában a gazdasági válság már régen elkezdődött, és az ország csődjét már korábban is jósolták. Szerinte Ukrajna fizetésképtelensége abban nyilvánul meg, hogy az ország képtelen kitölteni a költségvetését.

A KÖLTSÉGVETÉS 75 SZÁZALÉKA KÖLCSÖNBŐL VAGY PÁLYÁZATI PÉNZEKBŐL ÁLL! ÉS ODÁIG JUTOTTAK, HOGY OKTÓBERBEN A FIZETÉSEK ATTÓL FÜGGTEK, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ IDŐBEN ÁTUTALJA-E AZ ÍGÉRT 1,5 MILLIÁRD EURÓS SEGÉLYT

– írta Azarov a Facebookon.

Azarov szerint eközben az államadósság az egekbe szökik, a költségvetési hiány pedig a nyugati segélyek ellenére is egyre nő.

A hónap elején az ukrán központi bank a korábban várt 19,8 százalék helyett a bruttó hazai termék 20,4 százalékára módosította az idei költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzését, ami 1992 óta a legrosszabb teljesítmény lenne.

Denisz Smihal jelenlegi ukrán miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy Kijev 30 milliárd dollár értékű pénzügyi injekciót vár az EU-tól, az Egyesült Államoktól és a Nemzetközi Valutaalaptól, amely segítene az országnak betömni a költségvetési lyukat.

Azarov korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága „szétesőben van”, mivel csak külföldi pénzügyi segítséggel mutat életjeleket, és egyre több és több ilyen segítségre van szüksége.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter szerint nyugati finanszírozás nélkül jövőre 29 milliárd dollár hiányozni fog Ukrajna költségvetéséből.

Kapcsolódó írásaink